Dolar 1,72 lirayı gördü

Euro, dolar karşısında Ocak'tan beri ilk defa 1.31'i aştı, dolar içeride 1,72 lirayı gördü. Ekonomistler, doların ilk etapta 1,73'ü deneyeceğini belirtiyor.

Dolar 1,72 lirayı gördü

Döviz piyasasında yeniden hareket yaşanıyor. 9 Mart'ta 1,8250 liraya kadar çıkarak tüm zamanların en yüksek düzeye çıkan dolar, IMF'nin "yeniden görüşmeye hazırız" açıklamasıyla 1,68'lere kadar kadar geriledi.

Düşük hacimli işlemlere rağmen dolar bankalararası piyasada 1,7215 liraya kadar yükseldi. Dolar gün içinde en düşük 1,6935'i görmüştü.

Sadece Türkiye'de değil diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde de değer kayıpları dikkati çekti.

Dolar bu ülkelerde değer kazanırken Euro karşısında eriyor. Euro, dolar karşısındaki kazanımlarını artırarak Ocak sonundan beri ilk defa 1,31 seviyesinin üzerinde işlem gördü.

İşlemciler, risk iştahının artmaya devam ettiğini ve dolara olan talebin azaldığını, böylece Euro'nun teknik seviyeleri kırdığını belirttiler.

DÜŞÜŞ DÖNEMİ BİTİYOR MU?
Kurdaki hareketi değerlendiren ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin şunları söyledi: "Sadece Türkiye diye bakmamamız lazım. Diğer gelişmekte olan para birimleri de düştü. Macaristan, Polonya, Güney Afrika ve Brezilya para birimlerinde de yüzde 1-1.2 arasında değer kayıpları var. Daha önce düzeltme olarak gözlenen hareketler vardı. Bugün itibarıyla gelen haberler çok iç acıcı değil. Tekrar bir risk algılamasında bulunduğumuz yöne dönüş var. Merkez Bankası'nın faiz indiriminin dövizde baskı yaratAcağı görünen bir şeydi. Ancak yükselişi sadece buna bağlamak doğru olmaz; bütün gelişmekte olanlarda baskı var.

Kurdaki düşüş geçiciydi, yükseliş muhtemelen devam eder. IMF haberiyle beraber 1,7340'tan 1,70'e gelmemiz iki dakika sıürdü. İlk etapta kurda 1,7340'a gideriz; bu seviye kırılırsa 1,75'e doğru gidebiliriz.

Kurda ilk düşüş başladığı andan itibaren 'nasıl olsa IMF ile anlaşma olacak' beklentisi vardı. Kurdaki düşüşün çok büyük bir kısmı yurtdışından gelen olumlu haberlere bağlı olarak başlamıştı. Bu hareket terse devam ederse IMF'ye rağmen kur yükselir. IMF ve seçimler olduğu için diğer gelişmekte olan para birimlerine göre değer kaybı sınırlı olabilir. Ancak düzeltmeler yaşansa da genel yön yukarı olur."

ALTIN 1.5 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Ekonomik kaygıların azalmasıyla güvenli liman olan altın fiyatlarında düşüş görülüyor. Altının ons fiyatı yüzde 3.7 değer kaybıyla 882 dolara kadar geriedi. Böylece altın 1.5 ayın en düşük düzeyini gördü.

Altındaki düşüş gümüşe de yansıdı. Spot piyasada gümüş yüzde 4'ten fazla değer kaybıyla 12.70 dolara indi ve 5 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Sayfa Yükleniyor...