Dolar 1,75'in altına indi

Merkez Bankası'nın adımlarını AB zirvesi kararlarının da desteklemesiyle dolar 1,75'in altına geriledi.

Dolar 1,75'in altına indi

Dolar/TL'de geçen hafta Merkez Bannkası'nın faiz koridorunu genişletmesiyle başlayan ve dün TL'nin değerini artırmak için açıklanan beş maddelik eylem planı ile dolar/TL 1,75'in altına geriledi.

Bankalararası piyasada dolar 1,7415 TL'ye kadar geriledi.

Bankacılar, dolar/TL'de önümüzdeki dönemde 1,7350, ardından 1,7150 seviyelerinin hedefleneceğini söylediler.

Bir bankacı, "Euro Bölgesi zirvesinin başarıyla sonuçlanması ve Merkez Bankası'nın dün repo ihalesi açmayarak fonlama maliyetini yüzde 12'ye çekmesi ve bu fonlamayı önümüzdeki dönemde de devam ettireceği yani faizleri yukarıda tutabileceği mesajını vermesi dolar/TL'yi oldukça destekliyor. Dolar/TL'de devamında düşüş sırasıyla 1,7350 ve 1,7150 seviyelerine kadar sürebilir" dedi.

Başka bir bankacı ise AB’nin aldığı kararların detayına ilişkin yapılacak açıklamaların piyasalarda belirleyici olmayı sürdürebileceğini belirterek, "ABD'de GSYH, haftalık işsizlik maaşı başvuruları; Almanya’da TÜFE enflasyonu, Euro Bölgesi güven endeksleri izlenecek... İç piyasada ise TCMB'nin döviz ihaleleri ile yapacağı satış ve en önemlisi ise repo piyasasında fonlamayı PY ile 1 hafta vadede nasıl paylaştıracağı ise en önemli piyasa belirleyici olabilir" dedi ve ekledi:

"Merkez Bankası'nın başta TL olmak üzere zorunlu karşılık indirimi artık genel beklenti. Bu yönde adım atılıp atılmayacağı takip edilecek ancak AB'nin anlaşmaya varması zorunlu karşılık oranlarında indirime şu an gidilmesini engelleyebilir."

Euro, AB liderleri ile bankaların özel sektörün elindeki Yunan tahvillerinin değerinin yüzde 50 indirmek için anlaşması ve borç krizine karşı alınan diğer önlemlerin etkisiyle dolar karşısında 7 haftanın zirvesini gördü. Euro'nun 1,4 doları aşmasında Avrupa ülkelerinin bankalarının sermayelerini desteklemek için adım atmaları ve kurtarma fonunu büyütme kararı almaları etkili oldu. Analistler Euro'nun 1,4013 dolar ve 1,4042'de dirençle karşılaşması beklenen Euro'nun 1,4253 doları hedefleyebileceğini belirtiyorlar.

Sayfa Yükleniyor...