Dolar 1,80'e geriledi

Risk iştahı, TL fonlama maliyetlerindeki artış ve Merkez Bankası'ndan beklenen adımlarla dolar/TL 1,81'in altına geriledi.

Dolar 1,80'e geriledi

Küresel piyasalarda artan risk iştahının yanı sıra TL'de fonlama maliyetinin de artması ve Merkez Bankası'nın Çarşamba günü açıklayacağı enflasyon raporunda TL konusunda yeni adım atabileceğine ilişkin beklentilerle dolar 1,81'in altına indi.

Bankalararası piyasada dolar 1,8030 TL'ye kadar geriledi.

Cuma günü akşam saatlerinde 2,19 seviyesinde olan döviz sepeti ise bu sabah güne 2,1850 TL'li seviyesinden başlarken düşüşünü sürdürerek en son 13 Ekim'de gördüğü 2,16 seviyesinin altına indi.

Bankacılar TL'deki kazançlarda Merkez Bankası'nın repo ihalesi ile gerçekleştirdiği fonlamanın bir kısmını geçen haftanın son iki gününde ve bugün olduğu gibi Piyasa Yapıcı'ların (PY) Merkez Bankası'ndan sağladığı fonlama ile gerçekleştirmesinin ve Merkez Bankası'nın Çarşamba günü açıklayacağı, TL'nin değerini önemli ölçüde güçlendirecek beş maddeli eylem planına ilişkin beklentisinin etkili olduğunu söylüyorlar.

Merkez Bankası piyasayı yüzde 5.75 olan politika faizi ile fonlarken geçen haftadaki PPK kararı sonrası fonlamanın bir kısmı yüzde 12 basit faiz ile PY repo imkanı ile sağlanmış ve TL'de fonlama maliyeti artmıştı. Bankacılar bu trendin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyorlar.

Sayfa Yükleniyor...