Dolar 2,83'ün altına indi

Haftaya 2,84'ün üzerinde başlayan dolar, Başbakan Yardımcısı Şimşek'in açıklamaları sonrası 2,83'ün altına indi.

Dolar 2,83'ün altına indi

Dolar, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası (MB) Başkanlığı'na yönelik açıklamaları sonrası düştü.

Dolar/TL, Şimşek'in MB Başkanı'nın kurum içinden olacağını açıklamasının ardından 2,83'ün altına geriledi ve saat 13.42'de 2,82'yi gördü. Dolar,  haftaya 2,84'ün üzerinde başlamıştı.

Geçen hafta siyasilerden gelen radikal faiz indirimi isteğine dair açıklamalar piyasadaki küresel iyimserliğin TL'de daha sınırlı görülmesine neden olmuş ve dolar/TL bu açıklamalarla 2.87'yi aşmıştı. Ancak kur gelişmekte olan ülkelere yönelik yaşanan ve petrol fiyatlarındaki yüzde 5'e yaklaşan yükselişin de etkilediği iyimserlik sayesinde haftayı 2.85'in hemen altında tamamlamıştı.

AÇIKLAMALAR KURU BASKILADI

Geçen hafta Bakanı Mustafa Elitaş'ın Merkez Bankası'nın faiz oranlarını "radikal" şekilde düşürmesi gerektiğini söylemesi ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem'in de benzer açıklamaları Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının bir göstergesi olarak algılandı ve kuru baskı altında bıraktı.

MB Başkanı Erdem Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle göreve yeni dönemde kimin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Piyasalar enflasyon verilerinin de desteğiyle MB'nin faiz koridorunun üst bandında yeni MB Başkanı kim olursa olsun 20 Nisan'da bir indirim olacağını öngörüyor.

Piyasada yakından izlenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise Türkiye'nin "negatif" görünüm ile Baa3 düzeyinde olan kredi notunu güncellemedi ve kredi notuna dair bir değerlendirme yayımlamadı.

Sayfa Yükleniyor...