Dolar 2,92'yi aştı (Dolar ne kadar?)

Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin kaygılarla 2 haftanın zirvesi olan 2,90'ın üzerini gören dolar/TL, Rusya'dan gelen açıklamayla 2,92'yi aştı.

Dolar 2,92'yi aştı (Dolar ne kadar?)

Dolarda yüksek tansiyon sürüyor. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin endişelerle sabah saatlerinde dolar/TL'de görülen yükseliş, ilk etapta hükümet yetkililerinden gelen açıklamalarla yatışsa da, sonrasında Rusya ile gerginlik ve gelişmekte olan piyasalardaki olumsuz hava ile devam etti. Dolar/TL karşılıklı açıklamaların ardından 2,92 seviyesinin üzerine çıktı.

Yeni hükümet programında TCMB'nin para politikasında bağımsızlığına ilişkin vurgunun yer almaması piyasalarda endişe yaratırken, başta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek olmak üzere üst düzey yetkilileri bankanın yapısına müdahale etmek ya da bağımsızlığını kısıtlamak gibi bir düşünce ya da planın hiç bir şekilde olmadığını belirttiler.

Analistler açıklamaların tansiyonu düşürdüğünü belirtirken, Nisan 2016'da TCMB başkanı, ardından da diğer Para Politikası Kurulu üyelerinin atamalarının yapılacağını hatırlatarak, önümüzdeki dönemde bağımsızlık konusunun tekrar gündeme gelerek endişe yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Yeni hükümet programında TCMB'ye yönelik ifade değişikliği özellikle sabah saatlerinde kurda baskı yarattı. Günün kalanında ise daha çok dış piyasalara paralel bir seyir olduğunu söyleyebiliriz. Dışarısı bozuldukça TCMB ve Rusya ile ilgili bize özel gerginlikler daha çok fiyatlanıyor. Nitekim TL diğer gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bugün ABD piyasaları Şükran Günü nedeniyle kapalı. Dolayısıyla hacim düşük, hareket boyutu da büyüyor. Rusya ile ilgili gelişmelerin ardından bundan sonra dolar/TL'de aşağı hareket sınırlı olacaktır. Dolar/TL'de 2,9150 ve 2,93 seviyeleri önemli" dedi.

Sayfa Yükleniyor...