Dolar 2,93'ün altına indi

Uluslararası piyasalarda dün 2,95'i aşan dolar/TL, Fed açıklanmasının ardından 2,9280'e kadar geriledi. Altının gramı 129 liranın altına inerken, Brent petrol ise 49 doları aştı.

Dolar 2,93'ün altına indi

ABD Merkez Bankasının (Fed) dün açıklanan haziran ayı toplantı tutanaklarının ardından uluslararası piyasalarda, dolar/TL 2,93'ün, altının gramı ise 129 liranın altına indi. Brent petrolün varil fiyatı ise 49 doları aştı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in piyasaya müdahale edilmesine rağmen Brexit kaynaklı hareketliliği tamamen dengeleyemeyeceklerini belirtmesi, küresel hisse senedi piyasalarında sert düşüş yaşanmasına yol açmış, "güvenli liman" olarak görülen varlıklara talep artmıştı. Petrol fiyatlarının yeniden 50 doların altına inmesi de bu durumu destekleyen bir faktör olarak öne çıkmıştı.

Dün akşam açıklanan Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) geçen ay gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarının, yetkililerin faiz artırımının zamanlaması konusunda ikiye ayrıldıklarını ortaya koyması ise yatırımcı risk iştahını desteklerken, küresel hisse senedi piyasalarında gözlenen satış dalgasını yatıştırdı.

Söz konusu gelişmelerin etkisiyle uluslararası piyasalarda dün 96,496 ile bir haftanın en yüksek seviyesine çıkan dolar endeksi, bugün 96,1 seviyelerinde dengelendi. Dolar/TL ise dün uluslararası piyasalarda 2,9555'i görmesi sonrasında bugün 2,93'ün altına inerek 2,9280'e kadar geriledi.

Analistler, yurt içi piyasalarda Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla işlem yapılmadığına işaret ederek, dolar/TL için 2,92 seviyesinin kritik destek konumunda bulunduğunu, 2,93'ün üzerinde kapanış gerçekleştirilmesi durumunda ise 2,95 seviyelerinin yeniden gündeme gelebileceğini kaydediyor.

ALTIN GERİLEDİ

Uluslararası piyasalarda altının onsu dün 1.375,27 dolarla 2,5 yılın zirvesini görmüş, günü ise bu seviyeden gelen kar satışlarının etkisiyle 1.363,87 dolardan kapatmıştı. Altının onsu bugün ise 1.362 - 1.370 dolar dar bandında hareket ediyor.

Gram altın ise tatil dolayısıyla işlem hacminin düşük olması ve ons fiyatındaki yükselişin etkisiyle dün 130 liranın üzerini görse de bugün 128,7 liradan işlem görüyor.

Analistler, küresel piyasalarda artan belirsizliklerle yükselen altında kar satışlarının görülebileceğine işaret ederek, cuma günü açıklanacak ABD istihdam verilerinin yön açısından belirleyici olacağını dile getiriyor.

PETROL YÜKSELDİ

Brent petrolün varil fiyatı, arza ilişkin gelişmeler ve küresel piyasalarda azalan risk iştahının etkisiyle 50 dolar seviyelerinden düşüşe geçerek 47,52 dolara inmiş ve böylece iki günde yüzde 5 değer kaybetmişti.

Dün ise FOMC tutanaklarıyla yükselişe geçen ve 50 günlük ortalamasının da geçtiği 48,8 doların üzerinde kapanış gerçekleştiren Brent petrolün varil fiyatı, bugün de yükselişini sürdürdü ve 49,15 doları gördü.

Analistler, petrol fiyatlarındaki yükselişte FOMC tutanaklarının yanı sıra ABD Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan petrol stoklarındaki düşüşün etkili olduğuna işaret ederek, teknik açıdan Brent petrol için 48,8 doların destek konumuna geldiğini, 49,2 doların üzerinde 49,9 doların direnç konumunda bulunduğunu ifade ediyor.

FOMC tutanaklarında, üyelerin çoğu, ciddi ekonomik ve finansal şoklar yaşanmaması ve gelen verilerin beklentileri karşılaması durumunda faiz artışına gidilmesinin uygun olacağını öngörmüş, bazı üyeler ise ekonomik şartların yakın vadede faiz artışına izin vereceğinden emin olmadıklarını belirtmişti.

Sayfa Yükleniyor...