Dolar 6 TL'nin altına indi

YSK’nın İstanbul seçimlerini yenileme kararının ardından 4 günde yüzde 4,5 artarak 6,24’e kadar yükselen dolar haftanın son işlem gününde 5.98 TL'ye kadar geriledi. Uzmanlara göre bu gerilemede Merkez Bankası’nın attığı adımlar etkili oldu.

Dolar 6 TL'nin altına indi

uzmanlarına göre YSK’nın İstanbul seçimlerini tekrar kararı almasından sonra daha önce de olduğu gibi bazı yabancı yatırım kuruluşları Türk Lirası’na karşı açık pozisyon aldı. Ancak Merkez Bankası’nın dün attığı adımlar sonrası dolar ve euroda meydana gelen düşüşlerle açık pozisyonda kaldılar. Gecelik 15 milyar dolara yakın hacmin gerçekleştiği dolar/TL piyasasına 1 milyar dolarlık bir dolar satışı ile müdahale edilmeye çalışıldığını, kesinlikle başarısız olunacağını ortaya attılar. “Bu kadarlık satış olmuş olsa bunun bir etkisi olmayacağını zaten herkes bilir. 6,25’ten sonra dolar da geriye gelince oyun planlarını da bozulmuş oldu’’ şeklinde bilgi verdiler.

DÜŞÜŞ SÜRER KORKUSU

"Yurtdışı swap piyasasında, kur üzerinde baskı oluşturmak için kullandıkları TL’leri her geçen gün azalan birkaç bankanın bu hamleleri, yanlarına aldıkları bazı medya organlarının desteğine rağmen sınırlı etkide kaldı’’ diyen uzmanlar iyimser mesajlar verdi.

Uzmanlar "Merkez Bankası’nın karşı hamleleri, vatandaşların dolar bozdurmaya başlaması ve Swap piyasasında ellerinin Ağustos ve Mart’a göre çok daha zayıf olması, kurda istedikleri operasyonları artık yapamayacakları anlamına geliyor. Bu da vatandaşların dövizin düşeceğine olan güveni artırırken, bu hamlelere göre pozisyon alanları oldukça korkutuyor" değerlendirmesini yaptı

Sayfa Yükleniyor...