Dolar dışarıda eridi, içeride 1,71'i gördü

Uluslararası piyasalarda dolar günlük bazda 25 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. İçeride 1,68'in altına inen dolar faiz kararı öncesi 1,71'i gördü.

Dolar dışarıda eridi, içeride 1,71'i gördü

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) uzun vadeli hazine tahvili alımı yapacağını açıklamasının ardından dolar uluslararası piyasalarda değer kaybetti.

Euro/dolar paritesi 1,3706'ya yükselerek son 2.5 açık ayın en yüksek düzeyine çıktı.

Doların belli başlı para birimleri karşısındaki performansını ölçen dolar endeksi son 25 yılın en kötü günlük düşüşünü gösterdi. Bu endeks iki ayın en düşük düzeyine indi.

Fed'in sürpriz hamlesiyle dolar içeride de düşerek başladı. Bankalararası piyasada dolar açılışta 1,68 olurken, gün içinde 1,6790'a kadar indi. Ancak Merkez Bankası'ndan gelecek faiz kararına ilişkin bekleyiş doları yeniden 1,71'e taşıdı.

Fed ekonomiye 1 trilyon dolarlık yeni nakit akışı sağlanması kapsamında gelecek altı ay içinde 300 milyar dolar büyüklüğünde uzun vadeli ABD Hazine tahvili alımı yapacak ve mortgage kredileri ile ilgili menkul kıymet alımı imkanının büyüklüğünü 850 milyar dolar artırarak, 2009 için 1.45 trilyon dolara çıkaracak.

Fed'in bilançosunu büyütecek olan bu karar, doların genel olarak dünyanın rezerv para birimi olarak yeri konusunda şüphelere yer açtı.

Diğer merkez bankalarının da benzer kararlar alabileceği ve önemli para birimlerinin art arda değer kaybedebileceği yönündeki endişeler de sürüyor.

Sayfa Yükleniyor...