Dolar güne nasıl başladı?

Sert satış baskısı ardından kur güne düşüşle başladı, PPK özetleri ve dış veriler takip edilecek.

Dolar güne nasıl başladı?

Çin'deki büyümenin yavaşlamasının küresel büyüme endişelerini tetiklemesi piyasalarda dün sert satış baskılarını da beraberinde getirirken bugün yatırımcıların riskli varlıklardan kaçınma eğilimlerinin az da olsa düşüş göstermesiyle dolar/TL güne düşüşle başladı.

Bankalararası piyasada dolar 2,93'ün üzerinde işlem görüyor.

Bankacılar, Türkiye'nin Çin'e ihracatının nispeten düşük olması ve petrol/emtia fiyatlarındaki düşüşün birçok gelişmekte olan ülke aksine Türkiye'yi pozitif etkilemesinin son dönemde iç siyasi ve güvenlik endişeleriyle sert satış baskısı altında kalan TL'ye negatif etkisinin benzer ülkelere göre daha düşük olduğuna dikkat çektiler.

İç ve dış güvenlik endişelerinin arttığı ve ABD'nin 10 yıl aranın ardından faiz artışlarına hazırlandığı bir dönemde yaşanan siyasi belirsizlik TL'yi baskılayan ana unsur olmaya da devam ediyor.

Küresel piyasalarda dolar bugün yen karşısında yüzde 1 yükselerek yedi ayın en düşük seviyelerinden yeniden tırmanışa geçse de genel görünüm Çin'deki büyümenin yavaşlamasından dolayı hâlâ bulanık. Euro ise yüzde 0.7 değer kaybıyla 1.1537 dolardan işlem gördü. Dün 1.1715 dolar seviyelerine kadar yükselen euro yedi ayın en yüksek seviyesini gerçekleştirmişti.

Bankacılar TCMB'nin faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası'nı (Fed) bekleyeceğine işaret etmesinin de etkisiyle kurdaki hareketlerin dalga boyunun son günlerde arttığına dikkat çekiyorlar.

Bugün iç piyasada TCMB'nin geçen hafta kısa vadeli faiz oranlarını sabit bıraktığı toplantıya ilişkin özetler ile Ağustos ayı reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı takip edilecek.

Sayfa Yükleniyor...