Dolar haftaya 1,60'ın üzerinde başladı

Global piyasalardaki kayıplarla dolar/TL 1,60'ın üzerine çıktı.

Dolar haftaya 1,60'ın üzerinde başladı

Global piyasalarda artan endişelere paralel görülen ani satışların Euro/dolar paritesini son dört yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyelerine çekmesiyle, dolar/TL de haftaya 1,60 TL seviyesinin üzerinden başladı.

Bankalararası piyasada cuma günü spot kapanışta 1.5900/1.5945 seviyesinde olan en iyi dolar alış kotasyonları, kapanışa göre yüzde 0.9 değer kaybederek bu sabah ilk işlemlerde 1.6050 seviyesinden açıldı. Dolar bu sabah 1,6080 TL'ye kadar yükseldi.

Macaristan ekonomisine ilişkin endişeler ve beklentilerin altında gelen tarımdışı istihdam verisinin borsalarda ciddi satışlara neden olduğunu söyleyen bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Sabah saatlerinde Asya'da Euro/dolar 1,1885'e kadar geriledi. Buna paralel dolar/TL'nin de 1,6180'lere kadar yükseldiğini gördük. Ancak müşteri satışlarıyla dolar/TL tekrar 1.61 seviyesinin altına geriledi" dedi. Aynı bankacı şöyle devam etti:

"Müşteri satışlarının devam edeceğini düşünüyorum. Bu durumda 1,60 seviyesinin altını görebiliriz ancak dolar/TL'de yön yukarı gibi. Yabancı çıkışı da görebiliriz bugün. Euro/dolar paritesi 1,20 seviyesini kırdı bundan sonra hedef 1,16-1,17 seviyeleri. Bu da dolar/TL yi yukarı çeker ve önümüzdeki dönemde 1,65 seviyelerine hareket olabilir. Ancak bu yavaş yavaş olacaktır."

Euro, destek noktasındaki kırılmayı gören yatırımcıların düşüşlerin sürmesi konusunda giderek daha gergin hale gelmeleriyle dolar karşısında değer kaybederek dört yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, 1,1876 seviyelerine kadar gerileyen euro/dolarda, hafif destek ile 1,18 seviyelerinde bir miktar tutunabileceğini, ancak eninde sonunda 1,15 seviyelerine gerilemesini beklediklerini söylediler.

Tahvil/bono piyasasında cuma günü spot kapanışta yüzde 8.75/8.83 seviyesinde olan 25 Ocak 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bugün sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.90/8.80 seviyesinden güne başladı.

Yurtdışı piyasalardaki olumsuz seyre rağmen bono piyasasının haftaya güçlü başladığını söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "TCMB'nin faiz artırım beklentileri ötelendiği için faiz geriliyor. Ancak yurtdışı daha da bozmaya devam ederse faiz< tarafı da olumsuz etkilenecektir. Yüzde 9-8.75 bandında bir hareket bekliyorum ancak bozulma artarsa yüzde 9 seviyesini de aşarız" dedi.

Sayfa Yükleniyor...