Dolar haftaya düşüşle başladı

Bankalararası piyasada dolar 1,4735 liraya kadar geriledi.

Dolar haftaya düşüşle başladı

Son günlerde gelişmekte olan ülke para birimlerinde devam eden yüksek hacimli fon girişleri nedeniyle dolar/TL'de düşüş sürüyor.

Bankalararası piyasada dolar güne 1,48'in altında başladı ve kotasyonlar 1,4735 liraya kadar geriledi. Dolar/TL en son 5 Kasım 2008'de bu seviyeden işlem görmüştü.

Yatırımcıların küresel bazda olumlu bilançoların sağladığı yukarı yönlü seyre odaklanmaları ve kaynaklarını daha riskli, yüksek getirili varlıklara yöneltmeleriyle kurda aşağı yönlü seyrin devam etmesi bekleniyor.

Bu hafta iç piyasada Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu, Para Politikası Kurulu özetlerinin ve Haziran ayı dış ticaret dengesi verilirinin izleneceğini belirten bankacılar küresel bazda ise ABD tahvil ihraçlarının ve devam eden risk iştahının seyrinin takip edileceğini söylediler.

Küresel risk iştahındaki canlılığın korunduğunu belirten bir bankacı, "ABD bilanço döneminin başlamasıyla artan risk iştahı canlılığını koruyor. Dış piyasalara paralel iç tarafta da aynı etkiyi bir miktar daha fazlasıyla görmekteyiz. Rsik iştahının devam etmesi özellikle dolar/TL'de sert aşağı yönlü hareketleri beraberinde getirebilir. Buradaki en önemli sebep geçen yıl 1,50'li seviyelere yükselişin birkaç gün içinde ve hızlı olması" dedi.

Önemli para birimleri, dünyanın en büyük ekonomisinin durumunun önemli bir göstergesi olan ve hafta içinde açıklanacak ABD GSYH rakamları öncesinde piyasaların beklemeye geçmesi ve yatırımcı güvenini tartmak için borsalardaki hareketi izlemesinin etkisiyle yatay seyretti.

Petrol, ekonomik toparlanmanın bu yılın devamında global ekonomide toparlanma görüleceği yönündeki beklentilerin petrol talebindeki durgunluğu dengelemesiyle varil başına 69 dolar seviyesine doğru yükseldi.

Altın fiyatları, doların zayıf seyrinin ardından yatırımcıların dolar karşısında alternatif yatırım olarak kabul edilen altına talebinin devam etmesinin etkisiyle 955 dolara yükseldi.

Sayfa Yükleniyor...