Dolar kriz öncesine döndü, borsa 70 bini aştı

Fed'in tahvil alım kararının ardından risk iştahındaki artışla dolar Ekim 2008'den bu yana en düşük düzeye indi. Borsa yeniden 70 bini aştı.

Dolar kriz öncesine döndü, borsa 70 bini aştı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiyi desteklemek için 600 milyar dolarlık tahvil alım programının detaylarını açıklaması ve yatırımcıların yüksek getirili para birimlerine yönelmelerinin ardından dolar/TL'de en son Ekim 2008'de gerilediği 1,39 seviyesinin altını gördü.

Bankacılar dolar/TL'deki düşüşün euro/dolar paritesinde 1,4281'e kadar devam eden yükselişe paralel gerçekleştiğini belirtirken, küresel piyasalarda "tam anlamıyla ralli" yaşandığını paritenin 1,4250 üzerinde tutunabilmesi halinde dolar/TL'de de düşüşün sürebileceğini söylediler.

Bankacıların da dikkat çektiği üzere dünya borsalarında bugün kaydedilen yükselişle Lehman Brothers'ın iflasının ardından verilen bütün kayıplar geri kazanılmış oldu.

MSCI tüm ülkeleri içeren dünya borsaları endeksi Fed'in 600 milyar dolarlık tahvil alım programını açıklamasından aldığı destekle yüzde 1.4'lük yükselişle 324.12 puana ulaştı. Bu puan, en son yatırım bankasının iflasından birkaç gün önce 9 Eylül 2008'de görülen seviyeye işaret ediyor.

Bu yılın başından beri yüzde 8.2 yükselen endeks, gelinen finansal kriz sonrası Mart 2009'da görülen en düşük seviyeden de yüzde 89 yukarıda yer alıyor.

Bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonları güne 1,3975 seviyesinden başlarken, dün spot kapanış 1,4080 seviyesinden gerçekleşmişti. Bankalararası piyasada dolar/TL bugün en düşük. Dolar/TL en son Ekim 2008'de 1,39 seviyesinin altına gerilemişti.

Öte yandan bankacılar ABD verilerinin de piyasadaki olumlu havayı desteklediğini Trichet'nin açıklamalarının da her iki yöne dalgalanmayı artırdığını söylediler.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Fed kararı önemliydi. Kararın piyasa beklentisinden de biraz olumlu gelmesi risk iştahını tetikledi. Gelişmekte olan ülke para birimlerine önemli girişler görüyoruz. TL'de bundan en iyi yararlanan para birimlerinden biri desek yanlış olmaz" dedi ve ekledi: "Trichet açıklamaları piyasayı biraz dalgalandırdı. Müşteri tarafından da biraz alım görüyoruz. Paritenin daha önce kıramadığı 1.4250 seviyenin üzerinde kalıp kalmayacağı önemli. Bu seviyenin üzerinde bir kapanış dolar/TL'de de daha fazla düşüş olarak yansıyacaktır. Yarın için işsizlik verileri önemini koruyor ve piyasada ana belirleyici olacaktır."

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 7.64, valörlüde ise yüzde 7.61 seviyesinde olan 8 Ağustos 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta yüzde 7.61 valörlü işlemlerde TSİ 1630 itibarıyla yüzde 7.60 seviyesindeydi.

Bankacılar bono piyasasında kısa süre önce yapılan ihalelerin ardından daha çok iç gündemi takip eden bono piyasasında düşüşlerin sınırlı kaldığını belirtirken, kısa süre önce piyasadaki arzın artmasının düşüşü yavaşlatan başka bir sebep olduğunu belirttiler.

Bankacılar yine de bir süredir devam ettiği gibi enflasyona endeksli tahvillerde ve en uzun vadelerde alımların daha belirgin olduğunu belirttiler.

Olumlu hava borsaya da yansıdı. İMKB günü yüzde 3.35 yükselişle 70 bin 905 puandan tamamladı.

Sayfa Yükleniyor...