Dolar ne kadar? (30 Mayıs 2016)

Dolar haftaya 2,96'nın üzerinde başladı.

Dolar ne kadar? (30 Mayıs 2016)

Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü yaptığı konuşmada yeni bir faiz artışının yakın zamanda gerçekleşebileceği sinyalini vermesi ve bu sinyalin St. Louis Fed Başkanı James Bullard tarafından da desteklenmesi ardından dolar değer kazanırken dolar/TL'de güne yükselişle başladı.

Yeni hükümetin yönetimini büyük ölçüde koruyarak göreve başlamasının ardından haftaya sert düşüşle başlayan dolar/TL gerek kâr satışları gerekse küresel piyasalarda doların değer kazancı etkisiyle haftanın son işlem günlerinde yönünü yukarı çevirmişti.

Haftayı 2.95'in hemen üzerinde tamamlayan dolar/TL, Fed faiz artışlarının gittikçe yaklaştığı beklentisiyle haftaya 2.9640/2.9670 seviyesinde başladı.

Cuma günü 3.12 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1291/3.1310, 3.2850 civarında olan euro/TL ise 3.2929/3.2955 seviyesinde işlem gördü.

Dolar ne kadar? (30 Mayıs 2016) - 1

Fed Başkanı Janet Yellen, Cuma günü yaptığı konuşmada ekonominin beklendiği şekilde toparlanma göstermesi ve istihdamın artmaya devam etmesi durumunda Fed'in "önümüzdeki aylarda" faizleri artırmasının uygun olabileceğini söyleyerek, Haziran veya Temmuz aylarında bir faiz artışı olabileceği beklentilerini de artırdı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, küresel piyasaların Fed'in yaz aylarında faiz artırmasına hazır göründüğünü söylerken, kesin bir tarih belirtmedi.

AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım tarafından Salı günü açıklanan yeni kabinede Şimşek'in yine Başbakan Yardımcısı, Naci Ağbal'ın da Maliye Bakanı olarak yer alması piyasalarda olumlu karşılanmış ve TL yaklaşık yüzde 2 değer kazanmıştı. Ancak görev dağılımına bakıldığında Şimşek'in bir önceki kabinedeki tüm görevlerinin aynı şekilde devam etmediği ortaya çıktı.

Resmi Gazete'de görev dağılımına göre Hazine, Merkez Bankası (TCMB) ve kamu bankaları Şimşek'e bağlanırken, daha önceki hükümette Şimşek'e bağlı olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'ye bağlandı.

Öte yandan 64. Hükümet'te Şimşek'in görev tanımı olarak yer alan "ekonomik konularda genel koordinasyon" ifadesi Binali Yıldırım Başbakanlığındaki yeni hükümete ait başbakan yardımcıları görev dağılımında herhangi bir başbakan yardımcısı görevleri arasında yer almadı.

Piyasalar bu adımlara sert bir tepki vermedi ancak önümüzdeki dönemde nasıl politikalar izleneceğini yakından takip edilecek.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.92, valörde son işlemde yüzde 9.99 seviyesindeydi. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.37 seviyesinden gerçekleşti.

Sayfa Yükleniyor...