Dolar ne kadar? (10 Ekim 2016)

Gelişmekte olan ülke paraları arasında negatif ayrışma ve değer kaybını sürdüren Türk Lirası, bugün dolar karşısında 3,07'yi geçti.

Dolar ne kadar? (10 Ekim 2016)

Yatırım yapılabilir kredi notunun düşürülmesi sonrası TL'de başlayan değer kaybı ve negatif ayrışma trendi ABD piyasalarının kısmen tatil olduğu bugün de devam etti.

Dolar/TL 3.0775'e kadar yükselerek 25 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

TL not indiriminden bugüne yüzde 3'e yakın değer kaybı ile gelişmekte olan ülke paraları arasında açık ara en çok değer kaybeden para birimi olurken, benzer para birimleri aynı dönemde dolar karşısında yüzde 3'e yaklaşan değer kazançları yaşadı.

TL bugün de yüzde 0,6 civarındaki değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterdi.

Özellikle ekonomileri petrole bağımlı ülkelerin para birimleri petrol fiyatlarındaki yükselişlerin de desteğiyle bu dönemde daha iyimser bir performans izledi.

Hafta boyunca beklenilen ABD tarımdışı istihdam verisi ile ilk etapta 3,03'lü seviyelere kadar gerileyen dolar/TL'de düşüş kalıcı olamamıştı. Geçtiğimiz hafta 3,06'nın üzerini görerek son iki ayın zirvesini test eden dolar, cuma günü ABD'de tarım dışı istihdam verisinin 156 bin artarak beklentinin altında kalmasıyla 3,0344'e kadar gerilese de bu seviyelerde kalmayı başaramadı. Güne 3,05'in hemen altında başlayan kur saat 13.53'te 3,0775 seviyesine kadar yükseldi.

Bugün yurtiçinde ağustos sanayi üretim verisi tek önemli veri olarak öne çıktı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 9,4 ile beklentinin oldukça üzerinde arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artış gösterdi.

Moody's not indirimi sonrası çıkışların yaşanabileceği endişesi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri de geçen hafta TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oldu.

ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kadınlar hakkındaki müstehcen açıklamalarını içeren eski bir kaydın ortaya çıkmasının ardından Demokrat adayın seçimi kazanma ihtimalinin arttığı beklentisiyle ABD endeks vadeli işlemleri yükseldi.

Euro/TL ise 3,4258/3,4275 seviyesinde işlem gördü.

MÜNAZARANIN TÜMÜNÜ İZLEYİN (CLINTON İLE TRUMP İKİNCİ KEZ KOZLARINI PAYLAŞTILAR)

Sayfa Yükleniyor...