Dolar ne kadar? (30 Ocak dolar fiyatları)

Fitch ve SP'nin Türkiye'nin kredi notuna yönelik kararları sonrasında Merkez Bankası'nın likidite adımlarıyla dolar yeni haftaya düşüşle başladı. Bankalararası piyasada dolar 3,80'in altını gördü.

Dolar ne kadar? (30 Ocak dolar fiyatları)

Kredi derecelendirme kuruluşlarının cuma günkü kararlarının ardından dolarda negatif etki görülmezken, Merkez Bankası'nın hamleleriyle kurda sert düşüş yaşandı.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeyin altına düşürürken, S&P de kredi notu görünümünü negatife çekti.

İki kararın ardından dolar bankalararası piyasada dolar haftaya 3,86'nın üzerinde başladı. Merkez Bankası'nın swap ve likidite adımlarının desteğiyle dolar 3,80'in altına kadar geriledi.

En düşük 3,7995'i gören dolar/TL'de günlük düşüş yüzde 1,5'i aştı. 

Analistler, dolar/TL'de 3,8170 seviyesinin kısa ve orta vadeli teknik görünüm açısından önemli destek konumunda olduğunu belirtiyor.

"MERKEZ" ETKİSİ

Kurdaki sert düşüşte Merkez Bankası'nın adımları etkili oldu. Merkez Bankası 1 milyar dolar tutarında 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı, TL faizini yüzde 11'de tuttu. İhaleye 900 milyon dolar talep geldi.

Merkez Bankası'nın likiditeyi sıkı tutmaya devam etmesi ve depo ihalesinde ihalenin altında bir teklif gelmesinin desteğiyle kurda hızlı düşüş görüldü. 

Bankalar 16.00-17.00 arası geç likidite imkanından yaklaşık 53,5 milyar liranın üzerinde kullanım yaptı. Fonlama maliyeti yüzde 10,30'u aşarak 2012 ortasından bu yana en yükseğe çıktı.

Piyasalar Merkez Bankası'nın likidite adımlarını takip etmeye devam ediyor. Yarınki enflasyon raporunda verilecek mesajlar da yakından izlenecek.

Dolar ne kadar? (30 Ocak dolar fiyatları) - 1

DOLAR ENDEKSİ GERİLEDİ

Dolar endeksi, ABD'de ekonominin tahmin edilenden daha yavaş büyüdüğünü gösteren veriler üzerine tahvil getirilerinin düşmesinin etkisiyle bir haftanın zirvesinden geriledi.

GÖZLER FED'DE

ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmenlere yönelik sınırlamaları ve ticaret konusunda koruyucu bir tutum takınabileceğine dair gelişmelerin yanında Japonya ve İngiltere merkez bankaları ile Fed'in çarşamba yapacağı toplantılara gözler çevrilecek. Fed'in faiz artışına yönelik mesajları yakından izlenecek.

Sayfa Yükleniyor...