Dolar ne kadar? (30 Eylül 2016)

Dolar/TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın OHAL açıklamaları ve Deutsche Bank haberlerinin ardından 3,00 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Dolar ne kadar? (30 Eylül 2016)

Dolar/TL, gelişmekte olan ülke piyasalarında Deutsche Bank başta olmak üzere Avrupa bankacılık sistemine ilişkin endişeler ABD'de faiz artışlarının giderek yaklaştığı algısının da gelişmekte olan ülke piyasalarında yarattığı riskten kaçışın etkisiyle 3 civarındaki seyrini sürdürüyor.

Güne 3 civarında başlayan dolar/TL gün içinde dar bantta dalgalanarak anlamlı bir değişim göstermedi. Bankacılar, küresel piyasalardaki ve petrol fiyatlarındaki seyrin yakından takip edileceğini belirtirken; OHAL'in uzatılacağı yönündeki algı da piyasada etkili oluyor. Deutsche Bank'a ilişkin devam eden endişeler piyasalardaki satış baskısını tetikleyen önemli bir unsur olmaya devam ediyor.

Bankacılar küresel piyasalardaki ve petrol fiyatlarındaki seyrin yakından takip edileceğini belirtirken ABD'de açıklanacak kişisel gelirler, çekirdek PCE, Chicago PMI ve Michigan tüketici güven endeksi verileri izlenecek. Bankacılar kurda dün yaşanan sert yükselişte Fed beklentilerinin yanı sıra petrol fiyatlarındaki artışın ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın OHAL'in uzatılması yönünde yaptığı açıklamaların da etkili olduğu belirtmişlerdi. Öte yandan Deutsche Bank'a ilişkin devam eden endişeler piyasalardaki satış basılarını tetikleyen bir diğer unsur olmaya devam ediyor. 

Dolar/TL dün gün içinde 3,01'e kadar yükseldikten sonra günü 2,9975 civarında tamamladı. Kur bu sabah ise 3,00 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Uluslararası piyasada gelişmekte olan ülke para birimleri arasında öne çıkan Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederken, Rus rublesi yüzde 0,8, Meksika pesosu yüzde 0,6 geriledi.

Analistler, küresel piyasalarda dolara olan talebin artmasıyla gelişmekte olan ülke para birimleri başta olmak üzere diğer gelişmiş para birimleri de dolara karşı değer kaybını sürdürdüğünü belirtiyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), 2008 yılından bu yana ilk defa üretimin sınırlandırılması anlaşmasına varması ise petrol fiyatlarını ve kurları etkileyen bir diğer unsur olmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki artış başta petrol ihracatçıları olmak üzere gelişmekte olan ülke piyasalarına olumlu yansısa da, Türkiye'nin enerji maliyetlerini artırması nedeniyle TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor. 

Sayfa Yükleniyor...