Dolar ne kadar? (11 Ekim 2016)

Dün 3,07 liranın üzerini gören ve son 2 buçuk ayın zirvesini gören dolar, bugün 3,08'in üzerinde dalgalandı.

Dolar ne kadar? (11 Ekim 2016)

Yatırım yapılabilir kredi notunun düşürülmesi sonrası TL'de başlayan değer kaybı ve negatif ayrışma trendi, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik satış baskısı ile bugün de devam etti.

Dolar/TL gün içinde 3,0890'a kadar yükselerek 21 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan'nın bir soruşturma için 2 Kasım'da mahkemeye zorla çağrılmasının ardından ülke para birimi randın yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetmesi de benzer para birimlerindeki kayıpları tetikledi. TL not indiriminden bugüne yüzde 3'e yakın değer kaybı ile gelişmekte olan ülke paraları arasında açık ara en çok değer kaybeden para birimi olurken, rand hariç benzer para birimleri aynı dönemde dolar karşısında genel olarak yüzde 3'e yaklaşan değer kazançları yaşadı.

TL dün de yüzde 0,5 civarındaki değer kaybetti. Moody's not indirimi sonrası çıkışların yaşanabileceği endişesi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasındaki ana belirleyiciler oldu.

Uzmanlar, TL'deki satış baskısının küresel endişelerle birleşmesi halinde kurda bu hafta içinde 3.10 seviyesinin test edilebileceğini ancak bu seviyenin üzerinde kalıcı bir seyir henüz beklemediklerini belirtiyorlar. 

Dolar ne kadar? (11 Ekim 2016) - 1

REKOR 3,0970 TL

Dolar/TL'de tarihi rekor darbe girişiminin hemen sonrasında 20 Temmuz'da 3,0970 ile test edilmişti. Öte yandan Türkiye piyasalarının kapanışı sonrası açıklanması beklenen Fed tutanakları da piyasalarda takip edilecek. Dün 3,0775'e kadar yükselerek 25 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi test eden dolar/TL günü 3,07'nin hemen üzerinde tamamlamıştı. 

Euro/TL ise 3,4163/3,4173 seviyesinde bulunuyor.

ALTIN FİYATLARI NE OLACAK?

Sayfa Yükleniyor...