Dolar ve euro ne kadar? (12 Ocak dolar fiyatları)

Bankalararası piyasada dolar/TL, Merkez Bankası'nın repo ihalesi açmaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik açıklamasıyla 3,7690'a kadar geriledi. Gün içinde 4,17'yi aşarak rekor yenileyen euro da 4,05'in altına indi. Borsada yüzde 4 civarında yükseliş görülüyor.

Dolar ve euro ne kadar? (12 Ocak dolar fiyatları)

Art arda kırılan rekorlar sonrasında dolarda rüzgar bugün terse döndü. 

Dün 3,94'ü aşarak tüm zamanların en yükseğini gören dolar, sabah saatlerinde 3,9290 seviyesindeyken Merkez'den gelen hamleyle düştü. 

Merkez Bankası'na yönelik gelen açıklamaların etkisiyle düşüşünü hızlandıran kur 3,7690'a kadar indi. 

Dolar/TL, sabah saatlerinde TCMB'nin miktar yöntemiyle haftalık repo ihalesi açmamasının ardından 3,92 civarından 3,81'in altına kadar geriledi. 

Fitch'ten Türkiye'nin notunun düşürülme riski olduğuna dair açıklama sonrası dolar hafif yükselse de kalıcı olmadı. 

CUMHURBAŞKANI'NDAN "DÖVİZ" YORUMU

Öğleden sonra Beştepe'deki muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, döviz üzerinden spekülasyon yapıldığını belirterek, "Döviz kurunu silah gibi kullanıyorlar. Merkez Bankası ve tüm bankalar bu oyunu bozmalı. Merkez Bankası gerekli tedbirleri alacak imkan ve kabiliyete sahiptir. Bu konuda fedakarlık yapılacaksa tam zamanıdır" açıklaması yaptı.

BİR GÜNDE 16 KURUŞLUK DÜŞÜŞ

Erdoğan'ın açıklaması sonrasında kur düşüşünü hızlandırdı ve 3,7690 ile günün en düşük seviyesini gördü. Doların sabah saatlerindeki zirve seviyesine göre günlük düşüş 16 kuruşu buldu. 

Analistler teknik açıdan dolar/TL'nin 3,81'in altında kalması durumunda, sırasıyla 3,7250 ve 3,6400 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Dolar ve euro ne kadar? (12 Ocak dolar fiyatları) - 1 Dolar gün içinde 3,9290'dan 3,7690'a kadar geriledi.

MERKEZ BANKASI NE YAPTI?

Merkez Bankası bugün miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı ancak bankalar MB'den yüzde 8,50 faizle kotasyon yoluyla repo imkanından ve yüzde 100 faizle geç likidite penceresinden de yararlanabilecek.

Merkez'in 1 hafta vadeli repo ihalesi açmaması likidite politikasında daha sıkı bir duruş anlamına geliyor. TCMB haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyordu.

TL'deki kayba karşı Merkez'in atacağı adımlar kurun yönünde belirleyici olacak. Merkez Bankası 24 Ocak'ta yılın ilk faiz toplantısını gerçekleştirecek. Bu toplantıda alınacak kararlar yakından izlenecek.

DOLAR NE KADAR DÜŞER?

EURO REKORU GÖRDÜ, GERİLEDİ

Euro sabah saatlerinde 4,17'yi aşarak rekorunu tazeledi. Euro/TL, 4,1744 ile tarihin en yüksek düzeyine çıktı. Euro da daha sonra kademeli olarak düşüşe geçti ve 4,05'İn altına gevşedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk basın toplantısında politikalarına ilişkin net sinyal vermemesiyle dolar endeksi geriledi. Doların altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi yüzde 0.4 düşerek 101.42 oldu. 

LİRA NEGATİF AYRIŞMIŞTI

Son dönemde siyasi gelişmeler, enflasyonun yükselişe geçmesi ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını durdurmak adına gerekli adımları atmayacağı endişesi Türk Lirası'ndaki kaybın derinleşmesine neden oluyordu. Dolar karşısında Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana kaybı yüzde 10'u aşmıştı.

BORSADA HIZLI YÜKSELİŞ

Döviz piyasasında düşüş görülürken, borsada da hızlı yükseliş yaşanıyor. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 80 bin puanın üzerine çıktı. Endeksteki kazançlar yüzde 4'ü aştı.

EN İYİ YATIRIM ARACI HANGİSİ?

Sayfa Yükleniyor...