Dolar yükselişe geçti

Dış piyasalardaki bozulma ve Euro/dolardaki gerileme ile dolar içeride 1,53'ün üzerine çıktı.

Dolar yükselişe geçti

Yurtdışı piyasalardaki bozulma ve doların diğer para birimleri karşısında değerlenmesi sonucu dolar/TL yükselişe geçerken, bir kısım bankacı piyasalardaki bu olumsuz seyirin yanı sıra yaklaşan referandumun da satış için bahane olarak kullanıldığını söylediler.

Bankacılar, dolar/TL'nin Euro/dolar paritesindeki seyre paralel hareket edeceğini ancak yönün yavaş yavaş yukarı olduğunu, gösterge tahvilin de yönünü bir miktar yukarı çevirse de bugün yatay bir seyir beklediklerini söylediler.

Euro/dolar paritesinin 1,2677-1,2680 aralığındaki önemli seviyeyi kırdığını söyleyen bir bankanın döviz masası yetkilisi, dün özellikle Londra tarafında güçlü satışlar olduğunu ve bir miktar para çıkışı görüldüğünü, bu durumu piyasada referandum öncesi pozisyon kapamak isteyen yabancılara bağlayanlar olduğunu söyledi. "Olabilir, biz ve Macaristan dün diğer gelişmekte olan piyasalardan biraz farklı hareket ettik" dedi ancak global sorunlara dikkat çekti:

"ABD'deki muhtemel durgunluk ve Fed üyeleri arasında politikalardaki görüş farklılığı piyasaları oldukça gererken dolar, euro karşısında değer kazanıyor. Bu sabah da Asya borsalarında bir miktar satışlar devam ediyor. Japon yeni diğer para birimleri karşısında en yüksek değerinde ve müdahale söylentileri gittikçe yükseliyor. Böyle bir ortamda dolar/TL de özellikle yurtdışı gelişmelerin etkisiyle yükselmeye devam ediyor. Cuma günü Fed Başkanı Ben Bernanke'nin yapacağı konuşma iyice ön plana çıkmış durumda. Avrupa borsaları da değer kaybederek açılırsa dolar/TL'deki yükseliş devam edebilir."

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,5170/1,5230 olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1,5320'ye kadar çıktı. Dolar Euro/dolar paritesi 1,26 düzeyinde işlem görüyor.

Başka bir bankacı ise yurtdışı piyasalardaki olumsuz seyre dikkat çekerek, "Euro ve ABD bölgesi verileri kötü geliyor. Yurtiçinde ise referandum belirsizlik yaratan bir durum. Dolayısıyla piyasalardaki bu olumsuz seyirde, referandumu da bahane ediyor olabilirler. Dolar/TL bugün 1,5250/1,5350 bandında hareket eder. Yukarıda 1,5380/1,54 aralığı önemli ancak Euro/dolar 1,26 seviyesinin altına inmezse dolar/TL 1.54'ü aşmaz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...