Dolar 2.3735'i gördü

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, enflasyondaki gelişmelere göre 4 Şubat'ta erken toplantı yaparak faizi indirebilecekleri sinyali vermesi üzerine dolar, 2.5 kuruştan fazla artışla 2.36 lirayı aştı.

Dolar 2.3735'i gördü

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz indirimlerinde temkinli davranılacağı açıklamalarıyla önce 2.34'ün altına gerileyen dolar/TL, erken faiz indirimi sinyaliyle 2,36'nın üzerine çıktı.

Başçı, Ocak ayı enflasyon raporuru açıkladığı toplantıda, 3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması ve çekirdek enflasyonun iyi gelmesi halinde, 24 Şubat'taki para politikası kurulu toplantısını beklemeden 4 Şubat'ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini belirtip şöyle konuşmuştu:

"Eğer Ocak ayında enflasyonda 1 puanın üzerinde düşüş olursa, o zaman değerlendirmek gerekebilir çünkü 24 Şubat'a kadar çok vakit var...Bu durumda enflasyondaki düşüşle uyumlu, reel faizleri hafif artıda bırakacak bir indirimi tartışırız."

2014 OCAK'TA EN YÜKSEK ARTIŞ OLDU

Geçen yıl Ocak ayında yüzde 1.98 ile enflaslonda 2014'ün en yüksek aylık artışı yaşanmıştı. Bu nedenle, 3 Şubat'ta açıklanacak Ocak enflasyonu bu verinin ne kadar altında gelirse, yıllık enflasyon da o kadar aşağıya çekilmiş olacak.

AÇIKLAMA SONRASI HIZLI TIRMANIŞ

Başçı'nın, toplantının başında Ekim enflasyon raporunda yüzde 6.1 olan 2015 yıl sonu enflasyon tahminini, 0.6 puan aşağı yönlü güncelleyerek yüzde 5.5 olarak belirlediklerini söylemesiyle 2.34 liranın altına inerek 2.3390 lirayı gören dolar, faiz indirim sinyaliyle birlikte tırmanışa geçerek 2.3735 liraya kadar çıktı.

Dolar daha sonra 2.3685 - 2.3695 lira aralığında hareket etmeye başladı. Başçı'nın açıklamaları öncesinde 2.65 liranın altında olan euro da 2.68 lirayı geçerek 2.6815 liraya kadar çıktı.

ERDOĞAN: FAİZLER DÜŞECEK

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhtarlar ile bir toplantı yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, enflasyonun düşmesiyle birlikte faizlerin de düşeceğini belirterek, "Faizler düşecek, enflasyon da faizlerin düşmesiyle beraber düşecek. Çünkü faizler düşmezse enflasyon düşmez" dedi.

YİĞİT BULUT DA OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA İŞARET ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut da, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 7.75'e çekmesi ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "MB yine kendinden bekleneni yaptı ve arttırırken gösterdiği cesareti ülke menfaati adına gösteremedi... Bu karar asla yeterli değil... Bir daha indirim yapmak için rutin toplantı tarihinin beklenmesine gerek yok, Türkiye'nin bu faize bir gün dahi katlanması mümkün değil" demişti.

Sayfa Yükleniyor...