Nihat Zeybekci dolarda düşüş için tarih verdi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, TL'deki değer kaybının geçici olduğunu ve Ekim başından itibaren dolarda düşüşün hissedilmeye başlanacağını söyledi.

Nihat Zeybekci dolarda düşüş için tarih verdi

Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki yükselişle ilgili değerlendirmede bulundu.

NTV/CNBC-e ortak yayınında NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam'ın sorularını yanıtlayan Zeybekci şunları söyledi:

"Kurla ilgili yaratılan bir algı var. Ekonomi konuşurken hemen dönüp kurla ilgili konulara giriyoruz. Türk Lirası Haziran ayına kadar dolar endeksiyle paralel değer kaybetti. Ama Haziran'dan sonra olumsuz bir süreç yaşıyoruz. Bu sadece sterlin ve yenden, Kanada dolarından yüzde 7,5 oranında ayrıştırdı. Bu son derece geçici. 1 Kasım seçimleriyle ilgili net resim ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren, Ekim başından itibaren hissedilmeye başlanacağına inanıyorum. TL'deki spekülatif marjın kendiliğinden kalkacağını düşünüyorum. TL'nin euro, yene kıyasla fazladan yüzde 7,5 değer kaybı var."

Zeybekci, değerli doların ABD ekonomisi için sürdürülebilir olmadığını da söyledi.

''REEL SEKTÖR İÇİN FAİZ YÜZDE 14''

Faizle ilgili konuşan Zeybekci, "Türkiye'de reel sektörün katlandığı faiz yüzde 14 seviyesinde; bu yüksek maliyetli bir faiz bunun geçici olduğuna inanıyorum. Merkez Bankası’nın kura müdahalesi kesinlikle gerekli değil. Faiz tartışması yukarı yönlü değil aşağı yönlü olmalı" dedi.

''MERKEZ BANKASI POLİTİK ANLAMDA BAĞIMSIZ DEĞİL''

Zeybekci, Merkez Bankası bağımsızlığıyla ilgili olarak ise, “Merkez Bankası'nın bağımsızlığının araç bağımsızlığıdır, politik anlamda değildir” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...