Dolarda yeni rekor: 2,68

Dolar/TL 2,68'i aşarak yeni tarihi zirvesini gördü. Doların rekor kırmasının ardından Merkez Bankası'ndan yazılı açıklama geldi.

Dolarda yeni rekor: 2,68

Dolar rekora doymuyor. Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/TL'de rekorlar devam ediyor.

Bankalararası piyasada dolar/TL bugün 2,6873 ile rekorunu yeniledi. Sepet kur (yüzde 50 dolar, yüzde 50 Euro) da 2,7543 seviyesine kadar yükseldi. TL yaklaşık son 3 aydır benzer para birimlerinden daha kötü bir performans gösterirken bankacılar seçim netleşene kadar TL'deki negatif ayrışmanın son bulmasını beklemiyorlar.

YÜKSELİŞİN ANA NEDENİ

Doların geniş bantta değer kazanmasının ana nedeni ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz artışını bu yıl yaparak diğer gelişmiş ülkelerden faiz konusunda ayrışacağı beklentisi olarak gösteriliyor.

Fed'in diğer gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarından önce, bu yıl içinde faiz artıracağı beklentileriyle güçlü seyreden dolar endeksi, Euro'daki değer kaybına paralel 99.990 düzeyine kadar yükseldi, ancak sterlinin beş yılın dip seviyelerinden toparlanması dolayısıyla 100 seviyesini aşamadı.

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Merkez Bankası doların rekor üstüne rekor kırdığı günde Para Politikası Kurulu Toplantısı gündemine dair açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: "Para Politikası Kurulu Toplantısı Gündemine İlişkin Basın Duyurusu 22 Nisan 2015 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında 1- Döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim, 2- Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artış gündeme alınacaktır. Toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirler de ele alınabilecektir."

Sayfa Yükleniyor...