"Dolardaki tırmanış havalimanı, köprü gibi büyük projeleri vuracak"

Dolarda yalnızca bir ayda yüzde 7'yi bulan hızlı yükselişin, ithalata dayalı birçok sektörde olduğu gibi, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı gibi büyük projeleri ve konut sektörünü de olumsuz etkilemesi bekleniyor.

"Dolardaki tırmanış havalimanı, köprü gibi büyük projeleri vuracak"

Dolarda "faiz indirim" baskılarıyla tetiklenen yükseliş, uluslararası gelişmelerin de etkisiyle hız kazandı ve ABD para birimi 2.5155 liralık yeni zirveye çıktı.

Ekonomist Mustafa Sönmez, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı gibi büyük projelerin başladığı dönemde doların 1.80 lira düzeylerinde olduğunu anımsatarak, bugün yüzde 40 yakın oranlarda artışla 2.50 lirayı aştığına dikkat çekti.

''ÇOK CİDDİ BİR KUR FARKI ORTAYA ÇIKIYOR''

Bu yükseliş nedeniyle inşaat sektöründe konut yatırımları dahil tüm projelerin gözden geçirilmesi gerekeceğine işaret eden Sönmez, "Üçüncü köprüde 2.5 milyar dolarlık gibi bir maliyeti var. Bu kaynağın dışarıdan bulunması gerekiyor. Bu proje yapılırken dolar 1.80 liraydı. Şimdi çok ciddi bir kur farkı ortaya çıkıyor. Fizibiliteleri bütün yatırım projelerinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Bazı projelerin, kamu özel işbirliklerinin tekrar masaya getirilmesi muhtemel. Bunların çok ciddi yatırım maliyet artışları olacak" dedi.

"Dolardaki tırmanış havalimanı, köprü gibi büyük projeleri vuracak" - 1 Kur artışının mega projeleri olumsuz etkilemesi bekleniyor

Sönmez, yatırım kaynaklarının, makine, techizat, iş makinalarının ithalatla karşılandığını belirterek, "Kurdaki bu artışlardan yatırım maliyetleri ciddi ölçüde etkileniyor. Bunların bazılarında vazgeçilmesi bazılarının ise değiştirilmesi gerekiyor" dedi ve ekledi:

"Bu süre içinde yüzde 40'a yakın kur farkı çıkıyor. Bu çok ciddi bir farktır. Bu projelerden ya vazgeçilmesi ya da tekrar bir değerlendirmeye tabi tutulması kaçınılmaz. Hem kamu, hem özelde, inşaat sektöründe yatırım adına ne varsa gözden geçirilmelidir. Yatırımı ithalta dayalı her alanda tüketimi aşağaya çekecek bir unsur."

Sayfa Yükleniyor...