Döviz silahıyla bankaları daha da rahatlatacak

Merkez Bankası Başkanı Başçı, TL munzamın dövizde tutulma üst sınırı kademeli yüzde 60'a çıkaracaklarını, gerektiğinde daha kısa süreli ek sıkılaştırma yapılacağını açıkladı.

Döviz silahıyla bankaları daha da rahatlatacak

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dünkü PPK kararıyla yüzde 45'e çıkarılan TL cinsi zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tutulabilme oranını kademeli olarak yüzde 60'a çıkarmayı planladıklarını söyleyerek, ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygulanacağını; ilave olarak gerektiğinde daha kısa süreli ek sıkılaştırma yapabileceklerini belirtti.

Başçı, SETA Vakfı tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, alınan kararın PPK'da birkaç aydır tartışılan genel bir politikanın bir adımı olduğunu, bunun makro ihtiyati yapısal bir paketin ilk adımı olarak düşünülebileceğini belirterek, otomatik dengeleyici özelliği göstereceğini belirtti.

Döviz borçlanmasının ucuz ve kolay olduğu dönemlerde bankaların yurtdışından çok rahat döviz borçlanabildiğini hatırlatan Başçı, "Böyle dönemlerde borçlandıkları döviz likiditesinin önemli bir kısmını getirip TCMB'ye versinler, biz de buna karşılık TL'yi kalıcı olarak kendilerine serbest bırakalım ve verelim diyoruz. Böylece yurtdışı ile yaptıkları para swapı ihtiyacı azalsın. Yurtdışındaki yabancıların TL vermesi yerine biz verelim, dövizinizi de biz alalım ve bu tamamen gönüllülük hesabına dayanıyor" dedi. Başçı şöyle devam etti:

"İlk attığımız adım yüzde 40'tan 45'e çıkarırken 1.4 fazla bulundurma katsayısı ile idi. Bundan sonra bu yönde alınmış karar halen var ama zamanlaması belli değil; kademeli bir şekilde yüzde 60'a kadar çıkmayı düşünüyoruz. Yani döviz olarak tutulabilecek olan kısım TL zorunlu karşılıkların yüzde 60'ına kadar çıkarılabilecek. Adım adım, zamanı geldiğinde bu yapılacak. Büyük ihtimalle beşerli adımlar atarız. Fakat katsayı her bir adımda artacak. Dolayısıyla 1.4 daha sonra daha yüksek bir katsayı olacak."

TCMB, Mayıs ayı Para Politikası Kurulu toplantısında beklendiği üzere faiz oranlarını sabit bırakırken, TL yükümlülükler için tesis edilen zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırı yüzde 40'tan yüzde 45'e yükseltti ve gerektiğinde daha kısa süreli ek parasal sıkılaştırmalar yapılacağını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...