SPK Başkanı Vahdettin Ertaş: Döviz ve altından uzaklaşmalıyız

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, döviz ve altın yatırımlarından uzaklaşılması gerektiğini söyledi.

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş: Döviz ve altından uzaklaşmalıyız

SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, 11'de Programı'nda CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.

Ertaş, Fed'in faiz oranlarını artırma konusunda elinin çok güçlü olmadığını düşündüğünü belirterek "Fed muhtemelen yılın 2. yarısında faiz artıracak ancak faiz artırımı sınırlı olacak" dedi. Ertaş, Fed'in faiz artırımının etkisinin gelişmiş ülkeler için sınırlı olacağına dikkat çekti.

''DÖVİZ VE ALTINDAN UZAKLAŞMALIYIZ''

Ertaş döviz ve altına yatırım yaparken dikkatli olunması gerektiğine işaret etti ve "Döviz ve altın yatırımlarından artık uzaklaşmalıyız. TL yatırımlarına yönelmemiz gerekiyor" dedi.

''ATAMALARI YAPMASAYDIK ŞİMDİ TURKCELL YOKTU''

Ertaş Turkcell konusuna da açıklık getirdi. Ertaş, "Turkcell’de kanun maddesi son derece açık. Eğer bir şirket iki yıl üst üste genel kurulunu yapamıyorsa, ya da yapmıyorsa Türk Ticaret Kanunu’nun genel kurula verdiği yetkiler yatırımcı tanzim merkezi tarafından kullanılabilir. Yatırımcı tanzim merkezinin yönetimi de SPK’dır. Turkcell son beş yıldır genel kurulunu yapmadı. Hatta iki sene önce yönetim kurulundaki kişilerin de görev süreleri sona ermişti. Dolayısıyla biz kayıtsız kalamazdık. TTK’nın 530. Maddesi diyor ki, eğer bir şirketin yetkili organlarından biri veya birden fazlası belli bir süre organsız kalırsa ortaklardan birisi şirketin tasfiyesini isteyebilir. Ya da Gümrük ve Ticaret Bakanı şirketin tasfiyesini isteyebilir. Eğer SPK zamanında bu atamaları yapmasıydı şu anda Turkcell diye bir şirket olmayacaktı" dedi.

Ertaş, Turkcell'de sürenin mevcut ortaklar açısından 31 Mart 2015’te biteceğini belirterek şunları söyledi:

"Bu tarihe kadar şirketin ortakları isterlerse bir araya gelip Ticaret Kanununda kendilerine verilen yetkileri kullanabilirler. Kullanmazlarsa o yetkilerin tamamı SPK tarafından değerlendirilecektir."

ÜRETİMDEN PARA KAZANMA DÖNEMİ

Yerli yatırımcının borsaya çekilmesi konusunda ise Ertaş, Türkiye'de finansal okur yazarlık oranının çok düşük olduğunu söyledi. Ertaş, "Türkiye paradan para kazanma yerine üretimden para kazanma dönemine geçti" dedi. SPK'ya tabii olan şirketlerin döviz açığında azalma olduğunu belirten Ertaş, bankaların döviz açığı pozisyonu olmadığını, bankaların bunu tamamen hedge ettiklerini söyledi.
SPK Başkanı Ertaş, "63 yeni düzenlemeyle SPK kanununu adeta yeniden yazdık" diyerek uluslararası normlara uygun bir yasa olacağını söyledi. Ekonomide Dönüşüm Programı hakkında bilgi veren Ertaş, programda her kurumun ne yapacağının detaylı şekilde belirtildiğini ifade etti. Ertaş, piyasa büyüklüğü açısından İstanbul'un 42. sırada yer aldığına işaret etti.

''SEKİZ HALKA ARZ BUŞVURUSU VAR''

Halka arzlar konusunda bilgi veren Ertaş, "Dünyada faiz oranlarının düşmesi Türkiye'de halka arzları azalttı. Yatırımcıların dikkatli seçim yapması, tek bir yere değil, sepet oluşturmaları gerekiyor" dedi. Ertaş bu sene sekiz halka arz başvurusu bulunduğunu, şu anda inceleme aşamasında olduklarını ifade etti. Borsa İstanbul'un halka açılması konusunda ise SPK Başkanı Ertaş, "Borsa İstanbul 2016 yılında belli bir oranda halka arz edilecek" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...