Dövizi en çok Aksaraylılar seviyor

BDDK'nın verileri Türkiye'nin en dövizci illerinin İç Anadolu'da olduğunu ortaya koydu. Döviz sevdası en yüksek il olan Aksaray'da mevduatın yüzde 60'ı döviz. Aksaray'ı Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Kayseri izliyor.

Dövizi en çok Aksaraylılar seviyor

Türk halkı enflasyon dönemlerinden gelen alışkanlıkla dövize yatırım yapmayı sever. Bu tutumunu kriz dönemlerinde bile terk etmeyen 'döviz sevdalısı Türkler'in en çok bulunduğu bölgenin İç Anadolu, ilin ise Aksaray olduğu belirlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri Türkiye'de bulunan milyoner sayısının 6 ayda 950 kişi arttığını, borcu en seven şehrin Ankara olduğunu da rakamlarıyla ortaya koyuyor.

Sabah'ın haberine göre, Haziran 2010 itibariyle Türkiye'de tasarruf mevduatı 335 milyar liraya ulaştı. Bunun 99.2 milyar lirası yani yüzde 29.6'sı döviz tevdiat hesabı (DTH). Ancak dövizde ilginç kompozisyonu İstanbul değil İç Anadolu çiziyor.

Verilere göre, İç Anadolu'nun 5 ili; Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat ve Kayseri deyim yerindeyse iyi günde kötü günde dövizden vazgeçmiyor. Bu iller, mevduatların yüzde 50-60 arasındaki kısmını dövizde saklıyor. Aksaray halkı yaklaşık 1.2 milyar liralık mevduatının 700 milyon lirasını bir başka deyişle yüzde 60'ını dövizde tutuyor. Oran Nevşehir'de yüzde 52.5, Kırşehir'de yüzde 52.2, Yozgat'ta yüzde 52.1 ve Kayseri'de yüzde 46.6.

KRİZDE VAZGEÇMEDİLER
Bu 5 il krizde de dünyada işlerin en iyi gittiği dönemde de dövizden vazgeçmemiş. Verilere göre, 2007'de oranlar daha yüksek ve yüzde 55-65 arasında değişiyor. Krizin en yüksek seviyede olduğu 2008'in sonunda ise: Lider yine Aksaray, oranlar da 49-62 arasında değişiyor. Bu illere diğer bölgelerden yaklaşan tek il ise Bayburt. "Karadenizli Bayburt" ta toplam mevduatın DTH'ye oranı yüzde 46.2 ile Kayseri'nin hemen altında. Listenin ilk sıralarındakilerin birçoğu yine İç Anadolu'dan.

Mevduattan aslan payı doğal olarak İstanbul'da. İstanbul'daki mevduat içinde DTH'nin payı yüzde 34. Ankara'da ise yüzde 27.6 ile ortalamanın altında. TL'ye en çok güvenen iller ise Doğu'da. Ancak bu şehirlerde mevduatın çok düşük olduğu unutulmamalı. Özetle, işlerin iyi ya da kötü gittiği her dönemde İç Anadolu dolar-eurodan vazgeçmiyor. Oransal olarak bu bölgeye giden bankalar daha çok döviz cinsi mevduatı daha rahat topluyor.

MİLYONER SAYISI 950 KİŞİ ARTTI
Türkiye'nin milyoner sayısı da soluksuz artışını sürdürüyor. Verilere göre, Haziran 2010 itibariyle Türk bankalarında 32 bin 60 kişinin milyon liranın üzerinde mevduatı var. Bunların 31 bin 190'ı Türkiye'de yaşıyor, kalan 870 kişinin hesabı ise yurtdışında. Türkiye'de yerleşiklerin açtırdığı hesaplar 2009 sonundan bu yana 950 kişi artarken yurtdışı yerleşik milyonerlerin sayısı 70 azaldı. Verilerin açıklanmaya başladığı 2005'te milyoner sayısı yaklaşık 12 bin kişiydi. O dönemden Haziran 2010'a dek milyonerler 2.7 kat artmış.

ANKARA'NIN BORCU MEVDUATINI AŞIYOR
Kişi başına veriler memur şehri Ankara'nın borcunun gelirini aştığını gösteriyor. BDDK verilerine göre kişi başına mevduat Ankara'da 7 bin 323 lirayken kredi borcu 11 bin 714 lira. Ankaralı'nın tasarrufu ile bankalara yaptığı borçlanma arasında 4 bin 391 liralık açık var. İstanbul ise 11 bin liralık mevduatı 13 bin liralık kişi başına kredisi ve 2 bin lira mevduat kredi arasındaki farkla dördüncü sırada yer alıyor.

Sayfa Yükleniyor...