Dubai krizi sonrası borsalar yara sarıyor

Bayram öncesinde patlak veren Dubai'nin borç krizi, Dubai ve Abu Dabi borsalarında düşüşlere neden oldu. Avrupa ve diğer Asya borsaları ise toparlanma eğiliminde.

Dubai krizi sonrası borsalar yara sarıyor

Borç krizinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri piyasasında düşüşler sürdü. Dubai borsasında yüzde 7, Abu Dabi borsasındaysa ise yüzde 8'in üzerinde düşüş yaşandı.


Ama dünya piyasaları genelinde toparlanma eğilimi hakim. Perşembe ve Cuma günü yaşanan düşüşlerin ardından Asya borsaları günü yükselişle kapattı.

Tokyo'da borsa yüzde 2,9 yükselirken, Hong Kong yüzde 3,6 ve Şangay'da yüzde 2,5 değer kazandı. Güney Kore'de ise maliye bakanının ülkelerinin bankalarının Dubai borçları konusunda sınırlı riski olduğunu açıklaması üzerine, para birimi won yükseldi.

Avrupa borsası da tekrar yükselişte. Piyasalarda yükselme, Birleşik Arap Emirliklerinin dün yaptığı bankalara acil yardım önerisinin ardından geldi.

PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ
Öte yandan, geçen hafta Dubai ekonomisine yönelik endişeler nedeniyle düşen petrol fiyatları da yüzde 1'den fazla değer kazandı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası, BAE bankalarıyla birlikte emirliklerde faaliyet gösteren diğer bankalara da ek likidite desteği sağladığını belirtmişti.

Merkez Bankası, BAE'deki bankacılık sisteminin bir yıl öncesine göre daha sağlam olduğunu da ekledi.

Geçen hafta içinde Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai Yönetiminin sahibi olduğu Dubai World'ün borçlarını ertelemek istemesi dünya borsalarının değer kaybetmesine neden olmuştu.

Sayfa Yükleniyor...