Albayrak: Dünya çok kritik bir dönemden geçiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, dünyanın çok kritik bir dönemden geçtiğini belirterek, "Çok büyük krizlerin içinde ve daha büyüklere gebe bir süreçten geçiyor" dedi.

Albayrak: Dünya çok kritik bir dönemden geçiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum kapsamında düzenlenen panelde soruları yanıtladı.

Türkiye'de girişimcilik yapmak için uygun ortam olup olmadığı yönündeki soru üzerine Albayrak, özellikle bugün için bakıldığında dünyanın çok kritik bir dönemden geçtiğini, çok büyük krizlerin içinde olduğunu ve daha büyüklere gebe bir süreçten geçtiğini ifade etti.

Albayrak, "Kriz eşittir fırsat' felsefesinden baktığımızda meseleye, her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur. Girişimcilik ruhu ve uygulaması eğer fırsatları değerlendirmek, oluşan alanları doğru şekilde kullanmak ve netice almaksa, aslında bugün çok doğru bir dönemden geçiyoruz." diye konuştu.

Son 15 yılda çok önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünya ekosisteminde çok önemli kırılmalar ve kaymalar yaşandı. Bunu bir cümleyle özetlemek gerekirse, dünyadaki güç ve sermayenin, zenginliğin her geçen gün Doğu'ya kaydığı bir süreçten geçiyoruz. 2004 G7 toplantılarında Çin'in dünyadaki en büyük ikinci olması ile ilgili süreç 2020'ler diye tahmin ediliyordu. 2010 yılına geldiğimizde Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi oldu. Bunu takip eden süreçte 2014 sonu itibarıyla satın alma gücüne göre Çin, ABD'yi geçip dünyanın birinci ekonomisi oldu. Reel rakamlarda bunun 2020 yılı itibarıyla gerçekleşmesi bekleniyordu."

Berat Albayrak, gelecek 10 yıl boyunca bu coğrafya üzerinde gelişmekte olan yeni pazarlar çerçevesi içerisinde çok ciddi fırsatlar olduğunu belirterek, gelecek 10 yıl içinde sadece Çin ve Hindistan'ın toplam Gayri Safi Milli Hasılası'nın (GSMH) büyük ihtimalle G7 ülkelerinin tamamını geçeceğini bildirdi.

Bu gerçeklikten hareketle Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Albayrak, şöyle devam etti:

"'One Belt, One Road' diye bir proje var, Çin'in dünya ekosisteminde 500 yıllık omurgayı kökünden sallayacak bir projesi var. Bu proje, hızlı tren ulaşım altyapısı ile Pekin'den Londra'ya kadar, modern İpekyolu diye tanımladığı yapıyı yeniden inşa ediyor. Bununla ilgili öyle bir hazırlık var ki, bunun altyapısı, siyaseti, ülke ilişkileri, tüm bu yol üzerindeki planlaması 15-20 yıldan fazla bir planlamanın ürünü. Bugün Pekin'den deniz yolu ile 1,5-2 ayda teslim edilecek bir ürün, bu proje tamamlandığında 2 haftadan kısa bir sürede, çok daha ucuz bir maliyetle, çok daha hızlı şekilde dünya nüfusunun Pekin'den Londra'ya 3'te 2'sini mi kuşatacak? 500 yıl önce coğrafi keşiflerle deniz yollarının daha eski şekilde kullanılmasından dolayı 500 yıllık siyasi ve ekonomik denge ve gücün Batı'ya doğru kaydığı bu fotoğraf, modern İpek Yolu eliyle yeni bir yola mı giriyor acaba? 21. yüzyıl enteresan şeylere mi gebe?"

Sayfa Yükleniyor...