Dünya ekonomisinin kritik Eylül'ü

Dünya ekonomisini, Eylül ayında oldukça önemli gündem maddeleri bekliyor. ABD ve Avrupa ekonomilerinde artan belirsizlik nedeniyle, yatırımcılar Eylül'ün kritik takvimini tedirgin bir şekilde izleyecek.

Dünya ekonomisinin kritik Eylül'ü

Gelişmiş ekonomilerde durgunluk riskinin arttığı bir dönemde, dünya ekonomisi sonbahara tedirgin bir bekleyişle giriyor.

İkinci dip riski, yüksek işsizlik ve borç sorunlarıyla boğuşan ABD ve Avrupa'da Eylül ayı takvimi, yatırımcıların diken üzerinde olmasına neden oluyor. Eylül ayının kritik gündemini piyasalar adeta nefesini tutarak izleyecek.

Eylül'deki ilk önemli gündem maddesi, 7 Eylül Çarşamba günü Almanya'da anayasa mahkemesinin kurtarma paketleriyle ilgili kararı olacak. Mahkeme, sorunlu ülkelere sağlanan kurtarma paketlerinin anayasaya uygun olup olmadığına karar verecek.

8 Eylül Perşembe günü, ABD Başkanı Barack Obama istihdam paketini açıklayacak. 8 Eylül'de ayrıca Fed Başkanı Ben Bernanke Mınnesota Kulübü'nde bir konuşma yapacak. Aynı gün Avrupa Merkez Bankası faizleri görüşmek için toplanacak. Bu toplantı, faiz indirimi beklentilerinin arttığı bir dönemde büyük önem taşıyor.

9 Eylül Cuma, bankaların Yunanistan'ın tahvil takası programına gönüllü katılımı için son gün.

20-21 Eylül'de Fed kritik bir para politikası toplantısı gerçekleştirecek. Fed, önce bir gün olarak planlanan bu toplantının süresini iki güne çıkarmıştı. Bernanke, Jackson Hole'da yaptığı konuşmada, bu toplantıda Fed'in elinde kalan para politikası araçlarını görüşeceklerini açıklamıştı.

Bu arada Eylül'de Avrupa parlametoları AB liderlerinin 21 Temmuz'da aldığı kurtarma fonuna ilişkin kararları oylayacak. 21 Temmuz'da, fonun genişletilmesine ve fona yeni yetkiler verilmesine karar verilmişti. Avrupa'daki oylamaların en kritik olanı şüphesiz 29 Eylül'de Alman Parlamentosu'nun yapacağı oylama olacak.

Sayfa Yükleniyor...