Dünyanın başını ağrıtan üç ülke

Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in yüksek bütçe açığı piyasalarda endişelere neden oldu. İşte bu üç ülkenin son durumu...

Dünyanın başını ağrıtan üç ülke

Euro Bölgesi'nin üç sorunlu ülkesi, tüm dünya piyasalarını sarsıyor. Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in yüksek bütçe açığı, piyasalarda, bu ülkelerin borcunu ödeyemeyeceği endişesini doğurdu.


İspanya ve Portekiz'de kamu finansmanındaki zayıflık, zaten uzun bir süredir biliniyordu. Ancak Yunanistan sorunu geçen Kasım sonunda patlak verdi. Yunanistan'da yeni hükümetin 2009 için bütçe açığı/milli gelir oranı tahmini, yüzde 12.7 ile önceki hükümetin öngörüsünün iki katından fazlaydı.

Yeni hükümetin bütçe açığı tahmini, Yunanistan'da resmi istatistik kurumunun açıkladığı verilerin güvenilir olmadığını da ortaya çıkardı.

Yunanistan, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan bütçe açığını kısma planıyla, bütçe açığı/milli gelir oranını 2012 sonunda yüzde 3'ün altına indirmeyi hedefliyor.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan'ın istemesi halinde maddi yardıma hazır olduklarını açıkladı. Ancak Yunanistan, IMF'den yardım istemeyi planlamadıkladını tekrarladı.

Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in kamu finansmanıyla ilgili endişelerin de su yüzüne çıkmasına neden oldu. İspanya'nın bütçe açığı/milli gelir oranı geçen yıl yüzde 11,4 düzeyinde gerçekleşti. İspanya, bu oranı 2013'te yüzde 3'ün altına indirmeyi hedefliyor.

İspanya Bakanı Elena Salgado, ülkesinin durumunun Yunanistan'ınkinden çok farklı olduğunu belirtti. Salgado, Euro Bölgesi için ise bir risk görmediğini söyledi.

Portekiz'de ise bütçe/açığı milli gelir oranı geçen yıl yüzde 9.3 oldu. Portekiz, İspanya gibi, bu oranı 2013'te yüzde 3'ün altına indirmeyi hedefliyor.

Portekiz'in bütçe açığını nasıl indireceğine dair son planını iki hafta içinde Avrupa Komisyonu'na iletmesi bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...