Dünyanın korkusu enflasyon

Merkez bankaları, dünyanın dört bir yanından enflasyon uyarısında bulunuyor. Güney Kore, Brezilya ve Şili'nin ardından Suudi Arabistan da endişeli olduğunu söyledi. Avrupa Merkez Bankası da enflasyon riskine dikkat çekmeye devam ediyor.

Dünyanın korkusu enflasyon

Hammadde fiyatlarında, özellikle gıda ve emtiada yaşanan yükseliş enflasyonu 2011'in en sıcak tartışma konularından biri haline getirdi.

Farklı kıtalardan merkez bankalarının yaptıkları son uyarılar, konunun ciddiyetini ortaya koyuyor. Wall Street Journal'a konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, gıda ve hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle Euro Bölgesi'ndeki enflasyon baskılarının yakından izlenmesi gerektiğini belirtti.

Trichet, diğer merkez bankalarını enflasyonun küresel ekonomiyi etkisi altına almasına izin vermemeye çağırdı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı, son faiz toplantısının ardından gerekli olması halinde faizleri artıracaklarını söylemişti.

Fiyat artışlarını petrol zengini Suudi Arabistan da yakından izliyor. Suudi Arabistan Merkez Bankası Başkanı Muhammed El-Yaser, gıda fiyatlarında yaşanan yükselişin endişe verici olduğunu ifade etti.

Latin Amerika ülkeleri de enflasyon nedeniyle adeta diken üstünde. geçen hafta Temmuz'dan bu yana ilk kez faiz artırmak zorunda kalan Brezilya Merkez Bankası, yeni adımlar atabileceğini söyledi.

Şili Merkez Bankası enflasyonu kontrol etmeye odaklanmayı sürdüreceklerini belirtti. Asya'da enflasyondan en çok endişe duyan ülkeler olan Çin, Hindistan ve Güney Kore faizleri arttırmak zorunda kalarak, parasal sıkılaştırmanın süreceği mesajını verdi.

Sayfa Yükleniyor...