EBRD, Türkiye'nin 2018 büyüme tahminini yükseltti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye’nin 2018 için ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,5’ten yüzde 4,4’e yükseltti.

EBRD, Türkiye'nin 2018 büyüme tahminini yükseltti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (ERBD) yıllık toplantısı kapsamında açıklanan "Bölgesel Ekonomik Görünüm" raporunda, Türkiye’nin 2018 yılı için büyüme tahmininin yüzde 3,5 seviyesinden yüzde 4,4'e yükseltildiği, 2019'da ise yüzde 4,2 büyüme kaydetmesinin beklendiği kaydedildi.

Raporda, Türkiye ekonomisinin geçen yıl kaydettiği yüzde 7,4 seviyesindeki büyümenin; mali teşviklerin etkisinin azalması, kredi büyümesinin sınırlanması ve iç talebin yavaşlaması ile 2018 sonunda yüzde 4,4'e gerilemesinin tahmin edildiği belirtildi.

Türk lirasındaki zayıflığın bir yansıması olarak ihracat pazarlarındaki talep artışının, büyümedeki azalmayı kısmen telafi edebileceği aktarılan raporda, Türkiye ekonomisinin güçlü yanları vurgulandı.

Raporda, "Son dönemde mali politikaların gevşemesi ve muhtemel borçlardaki artışa rağmen Türkiye’nin güçlü finansman ölçütleri ve istikrarlı bankacılık sistemi ekonominin temel çıpaları durumunda. Türkiye’nin en dikkate değer güçlü yönlerinden biri ise GSYH’nin yaklaşık yüzde 29’u seviyesinde olan düşük kamu borcu ve düşük bütçe açığı... Bankacılık sistemi iyi sermayelendirilmiş durumda. Kredi Garanti Fonu’yla ilişkili hızlı kredi büyümesinin etkileri henüz belirsiz olsa da takipteki kredilerin oranı yüzde 3’ün altında" ifadeleri kullanıldı.

Raporda, Türkiye’nin geçen yıla ilişkin büyümesinin yüzde 4-4,5 seviyelerinde olan potansiyel büyümenin üzerinde olduğu, enflasyonun çift hanelere ulaştığı ve cari açığın GSYH'ye oranının yüzde 6 seviyesine yükseldiği, söz konusu gelişmelerin ekonomide "aşırı ısınma" olabileceğine ilişkin endişelere neden olduğu kaydedildi.

Sayfa Yükleniyor...