ECB: Krizde verilecek yanıtın sınırına geldik

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Stark, ECB'nin krize verebileceği yanıtın sınırına geldiğini açıkladı.

ECB: Krizde verilecek yanıtın sınırına geldik

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Jürgen Stark, Euro Bölgesi krizinin çözümü için bankaya daha fazla sorumluluk yüklemenin, ECB'nin taşıyamayacağı bir yük olacağını söyledi ve sorumluluğun Euro Bölgesi hükümetlerinde olduğunu vurguladı.

ECB'nin görevi bırakmaya hazırlanan Başkanı Jean-Claude Trichet de geçen hafta bankanın krizle mücadelede "yapabileceği her şeyi yapmış olduğunu" söylemişti.

ECB'nin en deneyimli politika yapıcılarından biri olarak kabul edilen Stark, yönetimdeki görevini yıl sonunda bırakmaya hazırlanıyor. Bu kararın ardında ECB'nin tahvil alım programına karşı çıkmış olması ve ülkesi Almanya'da bunun ECB'nin ana görevi olan enflasyonla mücadeleden uzaklaşıp maliye alanına girmek olarak görülmesinin yattığı bildiriliyor.

Stark dün Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "ECB'den daha fazla şeyler beklemek bankanın bağımsızlığını zora sokar" dedi, ancak "Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkarsa bunun ölçülemeyecek sonuçları olur" demesi de, borç krizine çözüm bulunmasının önemine dikkat çekti.

Euro Bölgesi ülkeleri, hafta sonunda G20 ülkelerinin yaptığı baskılara rağmen, hâlâ çözüm yolunda ilerleme sağlayamıyorlar. Almanya'nın 23 Ekim'de yapılacak AB zirve toplantısından Euro Bölgesi krizi için bir mucize çözüm çıkmayacağını dün söylemesi, bu beklentiyle bir haftadır yükselen borsaları düşürdü.

Sayfa Yükleniyor...