ECB'den bankalara kredi operasyonu

ECB Başkanı Trichet, Euro Bölgesi bankalarına yönelik Kasım ve Aralık aylarında 12 ve 13 ay vadeli olağanüstü iki kredi operasyonu uygulamaya koyacaklarını söyledi.

ECB'den bankalara kredi operasyonu

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 2'nin üzerinde kalmaya devam edeceğine dikkati çekerek, ancak daha sonra düşeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Aynı zamanda parasal genişlemenin hızının ılımlı seviyede süreceğini ifade eden Trichet, finansal piyasalardaki dalgalanmalar ve finansal koşullardaki kötüleşmeler yılın ikinci yarısında Euro Bölgesi'nde ekonomik büyüme hızını düşürmesini beklediklerini kaydetti.

Ekonomik görünümün, yüksek belirsizlik ve artan aşağı yönlü risklere maruz kalmaya devam edeceğine işaret eden Trichet, aynı zamanda kısa vadeli faiz oranlarının düşük kalmayı sürdüreceğini vurguladı.

Trichet, yılın ikinci yarısında Euro Bölgesi ekonomisi için büyümenin ılımlı olmasını beklediklerine dikkat çekerek, bölgedeki ekonomik faaliyetlerin gelişmekte olan piyasalardaki olumlu büyümenin yanı sıra düşük kısa vadeli faiz oranları ve finansal piyasaların çalışmasını desteklemek için alınan farklı önlemlerden faydalanmaya devam etmesini öngördüklerini bildirdi.

ECB, İKİ KREDİ OPERASYONU BAŞLATACAK
Finansal sektördeki dalgalanma ve belirsizliğin arttığına vurgu yapan Trichet, Euro Bölgesi bankalarına yönelik Kasım ve Aralık aylarında 12 ve 13 ay vadeli olağanüstü iki kredi operasyonu uygulamaya koyacaklarını ifade etti ve faiz oranları sabit olan söz konusu operasyonların büyüklüğünün sınırsız olacağını söyledi.

Trichet, Avrupa Merkez Bankası'nın 40 milyar Euro büyüklüğünde teminatlandırılmış tahvil satın alma programı başlatacağına da işaret ederek, tahvil satın alma programının hem birincil hem de ikincil piyasalarda uygulanacağını ve söz konusu programın bu yılın Kasım ayında başlayacağını, gelecek yıl Ekim ayı sonuna kadar uygulanacağını bildirdi.

'21 TEMMUZ KARARLARININ HAYATA GEÇİRİLMESİ ELZEM'
Jean-Claude Trichet, 17 üyeli Euro Bölgesi ülkelerine 21 Temmuz kararlarının hayata geçirilmesi çağrısını yineledi.

Euro Bölgesi borç sorununa da değinen Trichet, bütçe açıklarını sınırlayıcı önlemlerin hayata geçirilmesinin kritik önemde ve bölge ülkelerinin sorumluluklarının gereği olarak taahhütlerini yerine getirmesinin elzem olduğuna vurgu yaptı.

ECB, Frankfurt'taki merkezinde bugün düzenlediği toplantıda, yüzde 1,50 olan gösterge faiz oranında değiştirmeme kararı aldı.

Trichet, 8 yıl sürdürdüğü Avrupa Merkez Bankası Başkanlık görevini 1 Kasım'da İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'ye bırakacak.

Sayfa Yükleniyor...