Economist: Faiz artışı sorunlu ülkelere darbe

The Economist dergisi, Euro Bölgesi'nde faizlerin yükselmesinin Euro'yu güçlendirerek, sorunlu ülkelerin daha rekabetçi hale gelme çabalarına darbe vuracağını yazdı.

Economist: Faiz artışı sorunlu ülkelere darbe

Euro bölgesi'nde faizlerin artması, borç kriziyle boğuşan ülkeleri çıkmaza mı sokacak? The Economıst dergisine göre, sorunlu euro bölgesi ülkeleri için tek çıkış yolu, borçların yeniden yapılandırılması.

The Economist dergisi, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımının sorunlu Euro Bölgesi ülkelerini daha da zor duruma sokacağını vurguluyor.

Derginin değerlendirmesine göre, Euro Bölgesi'nde faizlerin yükselmesi Euro'yu güçlendirerek, sorunlu ülkelerin daha rekabetçi hale gelme çabalarına darbe vuracak.

Kemer sıkma nedeniyle Yunanistan ve İrlanda ekonomileri daralırken, faiz artırımı, kaçınılmaz son olan borcun yeniden yapılandırılmasını hızlandırabilir.

Economist bu noktada, Avrupa Merkez Bankası'nın borç yeniden yapılandırmasına karşı duruşunu da eleştiriyor. Sorunun teknik değil politik olduğuna dikkat çeken dergi, İrlanda'nın, tek çarenin yeniden yapılandırma olduğu gerçeğini Avrupa Merkez Bankası'ndan daha iyi kavradığını belirtiyor.

Economist, İrlanda'da yeni hükümetin, batık bankaların tahvillerini elinde bulunduranların da zararı paylaşmasını gündeme getirdiğini hatırlatıyor. Dergi, Yunanistan'ı da benzer şekilde davranmaya çağırıyor.

Economist'e göre, Yunanistan borç yükünü tek başına taşıyabilecekmiş gibi davranmaktan vazgeçmeli ve borcunu yeniden yapılandırmaya çalışmalı.

Ancak dergiye göre, bu konu en iyi IMF'nin el atmasıyla çözülebilir. IMF, borç krizi konusunda en tecrübeli ekonomistleri bünyesinde barındırıyor. Hatta bazı IMF ekonomistleri, özel röportajlarda borç yeniden yapılandırmasının kaçınılmaz olduğunu belirtmişti. Economist'e göre,, IMF borç yeniden yapılandırması olmadan daha fazla kredi vermeyeceğini belirterek, cesaretsiz Avrupa'yı doğru olanı yapmaya zorlamalı.

Sayfa Yükleniyor...