Eğitimde yeni sistem ev fiyatlarını yükseltecek

"Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak açıklanan yeni sınav sistemine göre, öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçecek. Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, lisede adrese kayıtlı sistemin emlak piyasasına etkilerini değerlendirdi.

Eğitimde yeni sistem ev fiyatlarını yükseltecek

TEOG yerine gelecek "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" ile lise adayı 1,2 milyon öğrenci evine en yakın 5 okuldan birini tercih edecek. Yeni sistemin gayrimenkul sektörüne olası etkilerini değerlendiren Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, bugüne kadar öğrencilerine sundukları eğitimlerle öne çıkmış, farklı alanlarda isim yapmış okulların çevresindeki gayrimenkullerde ciddi fiyat artışlarının yaşanabileceğini belirtti.

Gökhan Taş, "Bugün ev arayanların en büyük önceliği, uygun fiyatla birlikte söz konusu konutun toplu taşıma araçlarına olan yakınlığı... Fakat yeni sistemde, özellikle orta okul çağında çocuğu olan tüm veliler, tercihlerini isim yapmış okullara yakın konumdaki evlerden yana kullanacak. Bugün sadece 8’inci sınıfta okuyan öğrenci sayısının 1,2 milyon seviyesinde olması, yeni sistemin yaratabileceği hareketlilik hakkında fikir veriyor" dedi.

Eğitimde yeni sistem ev fiyatlarını yükseltecek - 1 Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş

Türkiye’de milyonlarca kişinin merakla beklediği "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi"nin detaylarını kamuoyuyla paylaşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğrencilerin adreslerine en yakın 5 okuldan birine yerleştirileceğini söyledi. Türkiye genelinde belirlenecek bazı okullara giriş için de bir sınav yapılacağının altını çizen Bakan Yılmaz “Farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız" şeklinde konuştu.

FİYATLARDA ARTIŞ YAŞANABİLİR

Nisan 2013 tarihinden bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren gayrimenkul danışmanlık şirketi Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, yeni sistemde öğrencilere sunulacak 5 tercihin semte mi, mahalleye mi yoksa ilçeye göre mi belirleneceği konusunun henüz net olmadığının altını çizerken şu ifadeleri kullandı: "Bugüne kadar öğrencilerine sundukları eğitimlerle öne çıkmış, farklı alanlarda isim yapmış okullar, yeni sistemde de velilerin ve öğrencilerin gözdesi olmaya devam edecek. Bu okulların bulunduğu bölgelerin, özellikle tercih dönemlerinden ciddi bir ilgiyle karşılaşacağını, bunun da ikinci el başta olmak üzere, gayrimenkul piyasasını ciddi biçimde hareketlendireceğini öngörmek mümkün. Bu hareketlilik ve talep de bu okulların çevresindeki kiralık ve satılık gayrimenkul fiyatlarında ciddi bir artışı beraberinde getirebilir. Bugün ev arayanların en büyük önceliği, uygun fiyatla birlikte söz konusu konutun toplu taşıma araçlarına olan yakınlığı... Fakat yeni sistemde, özellikle orta okul çağında çocuğu olan tüm velilerin, tercihlerini isim yapmış okullara yakın konumdaki evlerden kullanabileceğini söyleyebiliriz. Bugün sadece 8’inci sınıfta okuyan öğrenci sayısının 1,2 milyon seviyesinde olması yeni sistemin yaratabileceği hareketlilik hakkında fikir veriyor."

Sayfa Yükleniyor...