EIA: İran'ın petrol üretimi yüzde 15 düşer

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, İran'ın petrol üretiminin yaptırımlar nedeniyle yüzde 15 düşebileceğini öngördü.

EIA: İran'ın petrol üretimi yüzde 15 düşer

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), yabancı yatırımlarının azalması nedeniyle İran'ın petrol üretiminin bu yıl yüzde 15 düşebileceğini açıkladı.

EIA, yürürlükte olan kısıtlamaların pek çok yabancı şirketi caydırmasından dolayı, İran'ın tahmini üretiminin 2012 sonunda günde 500 bin varil azalarak yıl sonunda 3.05 milyon varile düşmesini bekliyor. İran'ın geçen yıl sonundaki üretimi 3.55 milyon varil olmuştu.

ABD enerji bakanlığının istatistik verileri derleyen birimi olan EIA, aylık kısa dönem enerji görünümü raporunda şöyle dedi:

"İran'ın geçen yılın son çeyreğinde başlayan üretim düşüşü halen sürmektedir. EIA bu düşüşün, üretimdeki azalmayı karşılamak için gereken yatırımlardaki eksikliğin yansıması olduğunu düşünmektedir."

EIA'nın raporu, ABD ve Avrupa Birliği'nin İran'a karşı aldığı ancak Haziran ve Temmuz'da yürürlüğe girecek en son yaptırımların etkisini hesaba almıyor.

Ancak EIA, İran'dan gelen üretimin azalmasına rağmen bu yıl petrol piyasalarında sıkışıklık yaşanmayacağını tahmin ediyor. EIA, bu yılın küresel tüketimi için geçen ay yaptığı 88.96 milyon varillik tahminini revize ederek ortalama 88.81 milyon varillik tüketim öngördü.

Sayfa Yükleniyor...