Ekim ayında doğalgaza zam yok

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ekim'de doğalgaza zam yapılmayacağını söyledi.

Ekim ayında doğalgaza zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk-İş Genel Başkanlığı'na seçilen Ergün Atalay'ı konfederasyon genel merkezinde ziyaret etti.

Basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, doğalgaza zam olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, "Arkadaşlarımız hesaplarına devam ediyorlar ama ilk aldığım intiba inşallah Ekim ayında da doğalgazı zamsız olarak kullanacağız.

Maliyetler hala elimizde yüksek miktarda duruyor ama doğalgazdaki yüksek ithalat maliyetlerini, yerli kaynaklarımızla, yenilenebilir kaynaklarımızla balans etmeye ve dengelemeye çalışıyoruz, bunun için gayret ediyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, akaryakıt fiyatlarına ilişkin sorular üzerine, benzin ve motorin için otomatik fiyat mekanizmasının geçerli olduğunu söyledi.

Akaryakıt fiyatlarının döviz ve hampetrol fiyatlarına bağlı olduğunu anlatan Yıldız, ayrıca Akdeniz'de 4 AB üyesindeki fiyatların, arz ve talebin değerlendirildiği üçüncü bir faktör bulunduğunu ifade etti. Bunların sonucunda Türkiye'deki fiyatlama mekanizmasının 3. kez indirimi sunduğunu anımsatan Yıldız, Ağustos ayındaki 2 zammın ardında 3 indirim olduğunu ve Temmuz fiyatlarına dönüldüğünü belirtti.

Yıldız, şunları kaydetti:

"Özellikle Türkiye'nin etrafındaki siyasi istikrarsızlardan kaynaklanan sebeplerin biran önce sönümlenmesini ve fiyatlar üzerindeki köpüklerinin alınarak gerçek fiyatlarına dönmesini temenni ediyorum. Sayın Erdem Başçı'nın temennilerine, hesaplarına mutlaka katılıyorum.

Çünkü bunun 1 yıl sürmesi halinde 1,80'lik parite, Türkiye'deki maliyetlerden en az yüzde 12-13 daha azalacağı anlamına gelir. Türkiye'de bu yaklaşık 7 milyar dolara karşılık gelmektedir. Eğer ham petrol fiyatları 100 dolarlar seviyesine inerse ve 1,80'ler paritesini 2014 yılında görürse Türkiye ki serbest piyasada oluşan bir rakam, Türkiye'nin enerjiyle alakalı ithal girdilerinin 7 milyar dolar daha düşeceğini söylemem lazım. Bu bizim temenni ettiğimiz bir konudur."

Akaryakıt fiyatlarının zam geldiğinde hızlı arttığı, indirim olduğunda yavaş gerilediği algısının doğru olmadığını vurgulayan Yıldız, "Biz bunları denetliyoruz. Otomatik fiyatlama mekanizmasında fiyatlar aynı hızla düşüyor mu, daha mı yavaş düşüyor bunların her birini denetliyoruz. Bu manada vatandaşımızın müsterih olmasını isterim. Vatandaşımızın hakkını, hukukunu ne dağıtıcıda ne bayide ne rafineri merkezinde ne de sektörde bırakırız. Zaten onların da böyle bir talebi yok" dedi.

Sayfa Yükleniyor...