Ekonomi dünyası FED Başkanı Yellen'in açıklamasını bekliyor

Ekonomi dünyası Fed Başkanı Janet Yellen'in bugün ve yarın yapacağı açıklamayı bekliyor. Yellen ABD'de sıfır faiz döneminin kapanacağını açıklayabilir.

Ekonomi dünyası FED Başkanı Yellen'in açıklamasını bekliyor

Fed Başkanı Janet Yellen, bugün ve yarın yapacağı konuşmalarla merkez bankasının 15-16 Aralık'taki toplantısında ABD'de faizlerin artırılmasını sağlayacak temellerin daha da güçlendiğine dikkat çekerek ABD'de sıfır faiz döneminin sona erdiğini ifade edebilir.

Yellen ilk konuşmasını bugün TSİ 19.00'da Economic Club of Washington'da yapacak. Piyasalar Fed'in aralık ayında faiz artırmasını beklerken, son dönemde açıklanan ekonomik veriler Fed'in kararını ertelemesi için özel bir sebep olmadığını gösteriyor.

Veriler çok parlak değil. Tüketici harcamaları ve imalat sektöründen gelen veriler bazı uzmanların ekonomik büyüme beklentilerini düşürmesine neden oldu. Ayrıca Fed'in tahmin ufku üzerinde bir yıldır baskı yaratan değerli dolar, düşük ve oynak petrol fiyatları, zayıf küresel büyüme gibi unsurlar da varlığını sürdürüyor.

Bu zayıflıklara karşılık ABD'de istihdam görünümü güçlü seyrini sürdürüyor. Reuters anketine katılan uzmanlar cuma günü açıklanacak kasım ayı tarım dışı istihdamın yaklaşık 200,000 kişi artacağını tahmin ediyorlar. Bu tür bir artış ABD'de faiz artırımını destekliyor.

"AÇIK ŞEKİLDE ANLATILMALI"

Faiz artırımına uzun süredir karşı çıkan Fed yetkililerinden Chicago Fed Başkanı Charles Evans bile ifadelerini değiştirerek artık faizlerin son derece kademeli olarak artırılmasından bahsediyor. Evans dün akşamki konuşmasında, "İlk artırım kararının ardından bundan sonraki artırımların kademeli olacağının güçlü ve açık şekilde anlatılması hayati önemde" dedi.

YELLEN İÇİN ZAFER

Yatırımcılar CME Group'un 30 günlük Fed faiz vadeli işlemlerine dayanan analizine göre Fed'in neredeyse yüzde 80 ihtimalle aralık ayında faizleri artıracağını düşünüyor. Yatırımcıların aralık artırımına bu derecede inanması Yellen için de zafer anlamına geliyor.

Fed başkanı Ekim ayındaki toplantıda ABD'de faizlerin bu yıl içinde artırılabileceği hakkında şüpheler taşıyan yatırımcılarla karşı karşıyaydı. Yellen bu akşam ekonomik görünüm hakkında yapacağı açıklamalar ve sorulara vereceği yanıtlarla Fed'in Ekim ayında başlattığı beklentileri Aralık ayına yönlendirme sürecini tamamlayabilir. Yellen yarın ise TSİ 17.00'de Kongre ortak kuruluna açıklamalarda bulunacak.

Sayfa Yükleniyor...