Ekonomi Nobel'i iki ekonomiste

2012 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Alvin Roth ve Lyod Shaply paylaştı.

Ekonomi Nobel'i iki ekonomiste

Nobel ödülünün bu yılki sahipleri ABD’li 60 yaşındaki Alvin Roth ve 89 yaşındaki Lloyd Shapley oldu.

İki ekonomist, ödülü ekonomide temel sorun olarak bilinen "değişik aktörleri en iyi şekilde bir araya getirme'' konusuna yoğunlaşarak; örneğin, doktorların hastanelere, öğrencilerin okullara ve hatta bağışlanan organların hastalara dağıtımını kapsayan ''istikrarlı tahsisat" teorileri ve piyasa tasarımı uygulamalarından dolayı aldı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Boston'daki Harvard Üniversitesi'nden Profesör Roth ile Los Angeles'taki California Üniversitesi fahri profesörlerinden Sharpley'e ödül getiren araştırmaların, ayrı ayrı yapılmış olmasına rağmen birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu bildirdi.

Teknik olarak Alfred Nobel'in vasiyetiyle verilen diğer 5 Nobel ödülü arasında yer almayan ekonomi ödülü, ilk kez İsveç merkez bankası tarafından Alfred Nobel anısına 1968'de verildi ve bugüne değin diğer Nobel ödülleriyle varlığını sürdürdü.

Nobel tıp, fizik, kimya, edebiyat ve barış ödüllerinin bu yılki sahipleri geçen hafta açıklanmıştı. Tüm ödüller, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta sahiplerine verilecek.

Sayfa Yükleniyor...