Ekonomi yavaşladı, ibre cari fazlaya döndü

Ekonomideki yavaşlama ve ithalattaki düşüşün etkisiyle cari işlemler dengesi Ocak'ta 291 milyon dolar fazla verdi.

Ekonomi yavaşladı, ibre cari fazlaya döndü

Krizin etkisiyle ekonomide yaşanan daralma ve ithalatın azalması cari işlemler dengesinde ibreyi açıktan fazlaya döndürdü.

Geçen yılın aynı döneminde 4.1 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yıl aynı dönemde 291 milyon dolar fazla verdi.

CNBC-e anketinde cari açığın 516 milyon dolar olması bekleniyordu. Cari işlemler dengesi en son Eylül 2004'te fazla vermişti.

Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret dengesi, bir önceki yılın ilk ayına oranla yüzde 98.3 azalarak 78 milyon dolar tutarında açık verdi. Açıktaki azalma krizin etkisiyle ithalatın yavaşlaması nedeniyle oldu.

2008 yılı alt kalemler itibariyle incelendiğinde, altın dahil ithalat harcamaları bir önceki yıla oranla yüzde  43.3 oranında düşerek 9.3 milyar dolar ve ihracat gelirleri yzüde 25.7 oranında azalarak 7.9 milyar dolar oldu.

DOĞRUDAN YATIRIMLAR YÜZDE 37 AZALDI
Yatırım girişinde de azalma görüldü. doğrudan yatırım girişi Ocak'ta yüzde 37.5 azalarak 614 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın Ocak ayında 242 milyon dolar net sermaye girişi olan portföy yatırımlarında da bu yıl 841 milyon dolarlık çıkış yaşandı.

Rakamları değerlendiren Fortis Ekonomisti Erkin Işık, "Ekonomideki sert daralmayı dikkate alırsak bu tip gelişmeler normal. Bu yıl için cari açık beklentimiz 6.1 milyar dolar. Esas etki ekonomideki yavaşlama ve ithalattaki düşüşten geliyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...