Ekonomideki düzelme, istihdama yansımadı

Küresel ekonomideki toparlanma sinyallerine karşılık hala dünyanın en büyük ekonomilerinde işsizlik oranları çok yüksek seviyelerde seyrediyor.

Ekonomideki düzelme, istihdama yansımadı

Son günlerde ABD, Fransa ve Almanya'da istihdamda yaşanan iyileşmeler, stoklamanın yanı sıra milyarlarca dolarlık teşvik programları gibi geçici nedenlere dayanıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üye 30 gelişmiş ülke ele alındığında, an az işsizlik yüzde 3,5 ile Hollanda'da, en yüksek işsizlik oranı ise yüzde 18,3 ile İspanya'da yaşanıyor.

Öte yandan, Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Eylül ayında yüzde 9,7 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Gelişmekte olan ülkelere gelindiğinde ise Brezilya'da işsizlik oranı dengeye kavuşmaya başlasa da Meksika'da 13 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Ekonomistler, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de bugün açıklanacak verilerde işsizlik oranının yüzde 9,9'a çıkmasını bekliyor. Eylül ayında ülkede işsizlik oranı yüzde 9,8 ile son 26 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

ÜLKELER VE İSTİHDAM VERİLERİ
Ülkeler ve istihdama ilişkin en son açıklanan verileri şöyle:

ALMANYA: Avrupa'nın en büyük ekonomisinde ağustos ayında yüzde 8,3 olan işsizlik oranı, Eylül ayında yüzde 8'e ve Ekim'de yüzde 7,7'ye geriledi. Çalışma Bakanlığı, Almanya'da işsizlik oranının Ekim ayında ikinci keredir düştüğünü, buna karşılık ekonomide bir toparlanmadan söz etmek için çok erken olduğunu bildirdi. Almanya ekonomisinin 2010 yılında yüzde 1,2 büyümesi bekleniyor.

FRANSA: OECD'ye göre, geçen yıl Eylül ayında yüzde 7,8 olan işsizlik oranı, bu yıl yüzde 9,8'e yükseldi. Bu yıl sonunda işsizlik oranının yüzde 10'a çıkması bekleniyor.

İNGİLTERE: Haziran-Temmuz-Ağustos döneminde işsizlik oranı yüzde 7,9'a çıktı. İşsizlik oranının yüzde 7,6 olduğu Mart-Nisan-Mayıs dönemiyle karşılaştırıldığında, söz konusu dönemde 88 bin kişi işsiz kaldı.

JAPONYA: Ülkede işsizlik oranı dünya genelindeki teşvik programlarının da etkisiyle son 2 aydır düşüyor. Japonya'da iç talepteki zayıflama nedeniyle fiyatlar düşmeye devam ediyor. Temmuz ayında yüzde 5,7'ye çıkıp rekor kıran işsizlik oranı, Eylül ayında yüzde 5,3'e kadar geriledi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisinde veriler, Japon otomobillerine, elektronik ve diğer temel ihraç ürünlerine olan talebin artması, bununla birlikte şirketlere güvenin sağlanmasıyla işsizliğini azalabileceğine işaret ediyor.

ÇİN: Ülkede resmi kentli işsiz sayısı yüzde 4,3 olarak açıklansa da gerçekte verilerin bunun iki katı olduğu düşünülüyor. Çünkü işsizlik verilerini hesaplayan sistem, göçmen işçileri ve devlet şirketlerinde zorunlu izne ayrılan kişileri hesaba katmıyor.

BREZİLYA: Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 8,1 olarak açıklandı. Brezilya bu yılın 2. çeyreğinde resesyondan çıktı. Ülkenin bu yıl genelinde büyümesi bekleniyor.

İRLANDA: İşsizlik oranı 2007 yılından bu yana ilk kez Ekim ayında geriledi. Eylül ayında yüzde 12,6 olan işsizlik oranı, geçen ay yüzde 12,5 oldu. Ülkede işsizlik oranı en son 2007 yılı Aralık ayında, işsiz sayısı sadece yüzde 4,7 iken düşüş göstermişti.

Sayfa Yükleniyor...