Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararına ne dedi?

Beklenen faiz kararını bugün açıklayan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Ekonomistler Merkez Bankası'nın faizleri sabit bırakma kararını değerlendirdi.

Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararına ne dedi?
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi Nisan ayında doluyor...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararını değerlendiren yerli ve yabancı ekonomistler, enflasyondaki iyileşmenin ve yurt dışı gelişmelerin seyrine göre Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam edebileceğini ifade etti.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, PPK kararının kredibilite açısından olumlu bir gelişme ve gelecek dönem kararları için öngörülebilirliğin sınırlı olduğunu kaydetti. Merkez Bankası'nın enflasyon görünümüne ilişkin riskleri dikkate alarak ve finansal istikrarı yeniden tesis etmeyi hedefleyerek olumlu bir karar aldığını dile getiren Bürümcekçi, "TCMB’nin faiz indirimleri için kapıyı da henüz tamamen kapatmadığını, küresel ve yerel koşulların elvermesi durumunda para politikasını gevşetme eğiliminde olabileceğini zannetmekteyiz" dedi.

Bürümcekçi, likidite politikasının gelecek dönem görünümünün büyük ölçüde yine TL’nin performansına ve enflasyon beklentilerinde ne yönde bir gelişme gözleneceğine bağlı olacağını ve gecelik faizlerin yüzde 10,25-10,75 aralığının üst sınırına yakın oluşmaya devam etmesinin daha olası göründüğünü aktardı.

''ENFLASYONDAKİ İYİLEŞMEYE BAĞLI FAİZLER İNEBİLİR''

Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer de Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerine paralel olarak faizleri sabit tuttuğunu belirterek, "Merkez Bankası’nın da yinelediği gibi önümüzdeki dönemde enflasyondaki iyileşmeye bağlı olarak faizlerde kademeli indirimlerin geleceğini tahmin ediyoruz" dedi. Küresel çapta güçlü dolar döneminin TL’nin aşırı değersiz kalmasına yol açarak enflasyonda arızi yükselişe neden olduğunu ifade eden Sözer, "Ancak iç talepteki zayıflık ve küresel faizlerin destekleyici seviyesi nedeniyle enflasyon görünümünün olumlu olduğunu düşünüyoruz. Yurt dışında yarınki ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı, yurt içinde de gıda fiyatlarının seyri nisan ayındaki faiz kararı için belirleyici olacak" değerlendirmesini yaptı.

''ŞİMDİLİK FAİZ İNDİRİM SÜRECİNE ARA VERİLDİ''

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise Merkez Bankası'nın kurda yaşanan dalgalanma sonrasında ve küresel belirsizliklere bağlı olarak enflasyon görünümünde daha temkinli tarafa geçtiğini söyledi. Çekirdek enflasyondaki iyileşmenin devamıyla ilgili daha önceki toplantı notunda yer alan iyimserliğin bu ayki karar metninde yer almadığını dile getiren Tokalı, şunları kaydetti: "Enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin son dönemde bozulmuş olması da bu konudaki olumlu görünümün güç kaybetmesine neden olmuş görünüyor. Gıda fiyatları da enflasyonda risk yaratan önemli bir baskı unsuru olmaya devam ediyor. Enerji fiyatları ise son dönemde aşağı yönlü baskıların tekrar ön plana geçmesiyle, daha önceki kadar riskli bir gelişme olarak görülmüyor. Gelecek dönem faiz kararıyla ilgili olarak fazla ipucu yok. Şimdilik faiz indirim sürecine ara verildiğini; kurdan enflasyona geçiş etkisi ve küresel risk algılamasının gelişen ekonomilere yönelik davranışının belirleyici olacağını söyleyebiliriz."

''MB KUR OYNAKLIĞINI GÖZETTİ''

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz da Merkez Bankası'nın kur oynaklığını gözeterek bu ay tüm faiz oranlarını sabit tuttuğunu ifade etti. Bununla birlikte "temkinli duruş" kapsamında TCMB’nin parasal aktarım mekanizmasının işlevselliğini artırmak için gelecek aylarda koridor asimetrisini üst tarafta tutarak koridoru daraltmayı sürdüreceği öngörüsünü aktaran Yılmaz, "Bugün parametrelerin sabit tutulmasıyla fiyatlama davranışı açısından enflasyon beklentileri önümüzdeki ay iyileşme gösterebilir. Çünkü mart ayı enflasyonunun açıklanacağı 3 Nisan günü veride kayda değer bir iyileşme beklemekteyiz" dedi.

Yılmaz, hem iyileşen somut enflasyon verisinin hem de TCMB’nin temkinli duruşunun enflasyon beklentilerinin ve piyasa faizlerinin aşağı gelmesini sağlayabileceğini dile getirdi. "Bunun sonucu olarak da önümüzdeki aylarda yeni faiz indirimlerinin önü açılacaktır" diyen Yılmaz, "Kararın sabit getiri enstrümanlar için olumlu olduğu görüşündeyiz. Piyasa faizlerinin kalıcı olarak düşmesi, kur oynaklığının azalması ve ülke risk priminin iyileşmesi risksiz getiri oranı üzerinden önümüzdeki süreçte hisse senetlerine de olumlu yansıyabilir. Genel olarak kararın enflasyon beklentileri ve TL varlıklar için pozitif etkileri olabileceği görüşündeyiz" diye konuştu.

''ENFLASYONDA DAHA TEKMİNLİ SÖYLEM VAR''

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise TCMB'nin kararının hem piyasa hem kur hem de bankanın kredibilitesi için önemli olduğuna dikkati çekti. PPK toplantısı karar metninin bir önceki karar metnine benzediğini, ancak enflasyon kısmında daha temkinli bir söylemin olduğunu ifade eden Kanlı, "Yüksek gıda fiyatlarına ve küresel belirsizliklere vurgu yapılmış ve çekirdek enflasyondaki düşüşün devamına referans kaldırılmış. Küresel piyasalardaki belirsizlik bir süre daha devam edecek. Kurdaki değer kaybı enflasyondaki düşüş eğilimini sınırlayabilecek gibi görünüyor" dedi. TL'nin oynak bir seyir izlediğini dile getiren Kanlı, "Böyle bir ortamda faiz TCMB’nin faiz indirim alanının sınırlı olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan, iktisadi faaliyete dair yavaşlama sinyallerinin gelmeye devam etmesi halinde, önümüzdeki dönemde TCMB, BDDK ile koordineli biçimde kredi maliyetlerini azaltıcı makro ihitiyatı gevşemeye gidebilirler" değerlendirmesini yaptı.

''MERKEZ BANKASI MAKUL BİR KARAR ALDI''

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise TCMB'nin politika faizinde değişikliğe gitmemesinin TL'ye rahat nefes aldıracağını belirterek, ABD Merkez Bankası'nın da (Fed) haziranda faiz artışı olabileceğine dair şahin ifadeler kullanmaması halinde dolar/TL'nin 2,51 seviyelerine kadar gerileyebileceğinin altını çizdi. Commerzbank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Tatha Ghose de bugün TCMB'nin faiz oranlarını değiştirmemesini beklediklerini anımsatarak, "TCMB, aldığı kararla TL'yi bir miktar stabilize ederek hala bağımsız karar alabildiğini gösterdi" dedi. Ghose, buna rağmen petrol fiyatlarındaki düşüş ve daha az dış finansman ihtiyacı anlamına gelen cari işlemler açığının hızla daralması nedeniyle yılın 3. çeyreğinde faiz oranlarında 100 baz puanlık indirim beklediklerini vurguladı.

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise TCMB'nin faiz oranlarını değiştirmemesinin beklentileriyle aynı doğrultuda bir karar olduğunu ve bankanın faizleri değiştirmeyerek makul bir karar aldığını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...