Ekonomistler veriler için ne diyor?

Ekonomistlere göre bir toparlanma dönemi başladığı ancak veriler bunun yavaş olacağını gösteriyor.

Ekonomistler veriler için ne diyor?

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7 daralarak kısmi bir toparlanma gösterdi.

Ekonomistlerin açıklanan verilerle ilgili yorumları şöyle:

Ekspres Yatırım Başekonomisti Güldem Atabay: Beklentimin altında geldi. İmalat sanayi tarafında sürpriz bir kuvvet var. Tarımda artı bekliyordum ama beklenenden daha kuvvetli yönde bir artı gelmiş gibi görünüyor. Diğer sektörlerde de çok sürpriz bir veri yok. Dolayısıyla ben sene sonu tahmini değiştirmek için bir sebep görmüyorum ve eksi 5.5'te tutuyorum. Revizyonlar da çok rahatsız edici, majör bir değişiklik değil. Gelen kapasite kullanım oranı rakamı ile birlikte baktığımızda üçüncü çeyrek sonlarından itibaren dördüncü çeyrekle zayıflık beklentisini koruyorum. Ben ikinci çeyrek verisinin de daha sonra aşağı yönlü revize edileceğini düşünüyorum.

Fortis Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: Sanayi üretimi endeksi, normal aylık endekslerdeki düşüşe göre milli gelir verilerine biraz daha az yansımış gibi gözüküyor. Ama bu genel yılsonu daralma beklentisini değiştirecek bir şey değil. Yıl sonu için GSYH'de yüzde 6 civarında bir daralma gözüküyor. İleri baktığımızda toparlanmaya da işaret ediyor veriler, ancak bunun yavaş olduğunu da gösteriyor. Hem tüketimde yeni bir yavaşlama var hem kapasite anlamında üretimdeki toparlanma zayıf. Aslında yavaş toparlanma olduğunu düşünenler için yeni bir şey yok. Yıl sonu büyüme hedefimizi yüzde 6 olarak belirlemiştik, muhtemelen korumaya devam edeceğiz.

JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci: İkinci çeyreğin beklentilerden iyi gelmesi gelecek için çok hafif olumlu bir sinyal ama gördüğümüz Ağustos kapasite kullanımı verileri büyümenin yavaş olduğunu gösteriyor. Bir toparlanma dönemi başladı ama veriler bunun yavaş olacağını gösteriyor bize. Türkiye'nin hızlı bir şekilde büyüyebilmesi için kaynak ihtiyacını karşılaması lazım. Dış kaynak olmadığı sürece biz potansiyelin altında büyümeye devam edeceğiz. 2009 sonu büyüme hedefimi değiştirmedim. İlk çeyrek bir puan aşağı revize edildi, ikinci çeyrek ise beklenenden bir puan iyi geldi. Şu an için değiştirmeye gerek görmüyorum, yıl sonu için yüzde 5.3'lük daralma öngörüyorum. 2010 için ise IMF programı olacağı varsayımıyla yüzde 5'lik bir büyüme düşünüyorum.

Yatırım Finansman Menkul Değerler Başekonomist Levent Durusoy: Büyüme performansının bizim beklentimizle paralel bir şekilde yüzde 7 civarında daralma gösterdiğini görüyoruz. Ancak yılın ilk çeyreğindeki daralma oranının yukarı revize edilmiş olması sene sonu için tahmin ettiğimiz daralma oranını yükseltecek. Öte yandan, daha güncel bir veri olan kapasite kullanım oranında Nisan ayından bu yana ilk kez yüzde 70'in altında bir gerçekleşme görülmesi bence daha önemli bir gelişme ve yıl sonu için GSYİH büyüme gerçekleşmesindeki aşağı yönlü riskleri arttıran bir faktör.

Sayfa Yükleniyor...