'El-yatırım'da 120 milyar dolar göründü

Suudi Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Amr Dabbağ, ülkesinden 2020'ye kadar, Türkiye'ye sırf inşaat yatırımında 120 milyar dolar ayırabileceğini söyledi.

'El-yatırım'da 120 milyar dolar göründü

CNBC-e ile özel bir röportaj yapan Suudi Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Amr Abdullah El-Dabbağ, "Türkiye'nin 1 trilyon dolarlık yatırımdan aslan payını almak için tek yapması gereken kendini tanıtmak" diye konuştu. Ve 10. uluslararası temsil ofislerini Türkiye'de açmayı umduklarını kaydetti.

El-Dabbağ, ülkesinin gelecek 10 yıl için planladığı 1 trilyon dolarlık yatırımdan "aslan payını" almaya çağırdı. CNBC-e'ye konuşan El-Dabbağ, Suudi Arabistan'ın planlanan 400 milyar dolarlık inşaat yatırımından Türkiye'ye yüzde 20 ila 30 pay ayırabileceklerini belirtti.

El-Dabbağ, "Gelecek 10 yıl için Suudi Arabistan 1 trilyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor. Yuvarlak rakamlarla ifade etmek gerekirse, 300 milyar dolarlık enerji yatırımı planlıyoruz, 100 milyar dolarlık ulaşım yatırımıyla 20'den fazla havaalanı, liman genişletme ve geliştirme inşaatları; Arap Körfezi'ni Kızıl Deniz'e bağlayacak ray inşaatı gerçekleşecek. 100 milyar dolarlık bir bütçe de eğitim, sağlık hizmetleri, bilgi-iletişim teknolojilerine ayrıldı. Tüm bunların dışında 400 milyar dolarlık bir inşaat yatırımı planlıyoruz. Türkiye, Çin'den sonra dünyanın 2. büyük inşaat kapasitesine sahip, dolayısıyla Türkiye, sırf inşaattan yüzde 20 ila 30 pay alır. Diğer sektörlerdeki yatırımlar için de Türkiye'ye açığız" diye konuştu.

El-Dabbağ Türkiye'nin, Suudi sermayesini çekmek için öncelikle yatırım enstrümanlarını tanıtması gerektiğini belirterek "Bizim 2 rekabetçi gücümüz var: biri dünyanın petrol rezervlerinin yüzde 25'ine sahip olmamız, diğer ise coğrafi konumumuz. Amacımız bu yıl en rekabetçi 10 ülke arasında yer almak. Suudi Arabistan şu anda en rekabetçi 13. ülke, en çok doğrudan yabancı yatırımın yapıldığı 14. ülke. Oyunun adı "Varlıkların en çok kar edebileceği yere kaydırılması". Türkiye'nin Suudi sermayeyi çekmek için tek yapması gereken yatırım enstrümanlarını ve şirketlerini agresif biçimde tanıtmak. Bence, Suudi sermaye Türkiye'ye doğrudan yatırımı cazip bulur... " dedi.

El-Dabbağ, iki ülke arasındaki işbirliğini tango dansına benzeterek, "9 ülkede uluslararası ofislerimiz var, 10.sunu da Türkiye'de açmayı umuyoruz. Ama, unutmayın ki, tango yapmak için 2 taraf lazım.. Türkiye sermayemizi çekmek için kendini tanıtmalı ve Suudi Arabistan'daki fırsatları da değerlendirmek için de en maliyete-duyarlı iş modelleriyle bize gelmeli" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...