Elektriğe yüzde 10 zam geldi

Elektriğe 1 Ekim'den itibaren konutta yüzde 9.68, sanayide yüzde 9.85 zam yapıldı.

Elektriğe yüzde 10 zam geldi

Elektrik Ekim ayından itibaren zamlanıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrikte 1 Ekim'den itibaren konutlarda yüzde 9.68, sanayide yüzde 9.85 ve ticarethanelerde yüzde 9.97 zam yapılmasını onayladı.

EPDK'nın aldığı karar doğrultusunda vergi, fon ve paylar hariç olmak üzere, elektrik fiyatları konutta kilowatt saat başına 21.376 kuruş, sanayide 19.284 kuruş ve ticarethanelerde 25.023 kuruş olacak.

Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ) elektriğe yüzde 21.08'lik zam başvurusu, Eylül ayı başında EPDK tarafından onaylanmıştı.

Bu kararın ardından dağıtım şirketleri zam için yeni tarifelerini EPDK'ya iletmişlerdi. EPDK da bugün söz konusu talepleri değerlendirerek elektrikte yeni tarifeleri belirledi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız tüketicilere yeni fiyat artışının yüzde 10 civarında yansıyacağını açıklamıştı.

ENFLASYONU 0.3 PUAN 'ÇARPACAK'
Elektrik zammının Ekim ayı enflasyonuna katkısı 0.3 puan olarak hesaplanıyor. Finans Invest Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, "Ekim enflasyonu, aslında bu tip, bir seferlik yukarı yönlü baskıların olabileceği bir ay. Yani Ekim ayında aylık enflasyon rakamında önemli bir yükseliş görebiliriz. Elektrik fiyatlarından gelecek katkıyı 0.3 puan gibi hesaplıyorum" dedi.

Tokalı, bu ay sonu itibariyle vergi indirimlerinin tamamen geri alınmasının söz konusu olduğunun altını çizerek, "Dolayısıyla Ekim ayında eski vergi oranlarına geri dönülmesinin etkisiyle bir artış da olacak. Ekim ayı için, mevsimsel faktörleri de göz önüne aldığımızda yüzde 1.5-2 arasında bir enflasyon rakamı görebiliriz. Tabi daha gıda ne olacak bilmiyoruz. Ama Ekim'de, son aylardakine göre ciddi bir yükseliş göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

1 Ocak 2009 tarihinde perakende elektrik tarifelerinde elektriğin kilovat saat ücreti konutlarda yüzde 1.18 oranında artarken, sanayide yüzde 0,45 oranında düşmüştü.

1 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere orta gerilim sanayi elektriğinin fiyatında yüzde 1.66, alçak gerilim sanayi elektriğinin fiyatında yüzde 1.62, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatında ise yüzde 1.58 oranında indirime gidilmişti. Kurul, 1 Temmuz'dan geçerli tarifelerde ise bir değişiklik yapmamıştı.

Sayfa Yükleniyor...