Elektrik zammı yüzde 10 civarında olacak

EPDK, TETAŞ'ın elektriğe yüzde 21.08'lik zam talebini kabul etti. Enerji Bakanı Yıldız, zammın vatandaşa yüzde 10 civarında yansıyacağını, son kararı EPDK'nın vereceğini söyledi.

Elektrik zammı yüzde 10 civarında olacak

Elektrikte 1 Ekim'den itibaren geçerli olacak zam oranı netleşmeye başlıyor.

Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'nin (TETAŞ) elektriğe yüzde 21.08'lik zam başvurusu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından kabul edildi.

EPDK'nın zam kararı 1 Ekim'de uygulamaya girdiğinde, TETAŞ'ın toptan elektrik satış fiyatı 12.62 liradan 15.28 liraya yükselecek.

Zammın tüketiciye ne kadar yansıyacağı ise haftaya netleşecek. 20 dağıtım şirketi 1 Ekim'den geçerli olacak yeni tarife taleplerini EPDK'ya bildirecek. EPDK da bu çerçevede nihai olarak konut ve sanayi elektriğinin tarifesini onaylayacak.

BAKAN 'YÜZDE 10 OLUR' DEDİ
Enerji Bakanı Taner Yıldız, sabah yaptığı açıklamada elektriğe yüzde 10'lar civarında bir zam gelebileceğini ancak son kararı EPDK'nın vereceğini söylemişti.

Ankara'da Türkiye, Irak ve Suriye çevre ve su bakanlarının toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız şöyle konuştu: "TETAŞ'tan gelen ve gerekçeleri belirtilmiş olan talebi değerlendirecek. Maliyet bazlı bir fiyat uygulamasına bildiğiniz gibi geçilmişti. Çıplak maliyetlere olabildiğince giden ve enerji sektörünün kendi ayakları üzerine yürüyebileceği bir sistem oturtulmuştu. Bununla birlikte ne yapılacak nasıl bir yol haritası izlenecek. TEDAŞ'tan da teklifini alacak EPDK, bu teklifi aldıktan sonra vatandaşa en son fiyat ayarlaması hangi oranda yansıyacak, bunu belirleyecek. Sistem bu, şu anki süreç bu.''

TETAŞ, 1 Ekim'den geçerli olmak üzere elektrik fiyatına yaklaşık yüzde 21.08 oranında zam yapılması için EPDK'ya başvurmuştu.

ELEKTRİK TÜKETİMİ AĞUSTOS'TA DÜŞTÜ
Öte yandan yaz aylarıyla birlikte artış trendine giren elektrik tüketimi, Ağustos ayında Temmuz'a göre hafif düşüşle 17 milyar 655  milyon kilovatsaat düzeyinde gerçekleşti.

Bu yılın Ocak ayında 16 milyar 799 milyon, Şubat ayında 14 milyar 945 milyon, Mart ayında 15 milyar 929 milyon, Nisan ayında 14 milyar 830 milyon, Mayıs ayında 15 milyar 240 milyon, Haziran ayında 15 milyar 859 milyon, Temmuz ayında 17 milyar 694 milyon KWH elektrik tüketilmişti.

Bu yılın ilk 8 aylık dönemi dikkate alındığında ise tüketilen elektrik miktarı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5.5 düştü.

Sayfa Yükleniyor...