Elektrikte ibre 'ikinci'lere döndü

ÖİB elektrik dağıtımda süre uzatmadı, ikinci en iyi teklif sahiplerine çağrı yapılacak.

Elektrikte ibre 'ikinci'lere döndü

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), elektrik dağıtım ihalelerini kazanan teklif sahiplerinin ek geçici teminatları gerekli süre içinde teslim etmemeleri nedeniyle, söz konusu teklif sahiplerinin geçici teminatlarının irat kaydedildiğini, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararlarında yer alan bir sonraki teklif sahiplerine hisse satış sözleşmesi imzalamak için çağrıda bulunulacağını açıkladı.

ÖİB'nin elektrik dağıtım ihalelerinde verdiği karar uyarınca, ihalelerde en yüksek teklifi veren firmaların toplam 75 milyon dolar tutarında geçici teminatı irat kaydedilecek.

ÖİB'den yapılan açıklamada yer alan bilgiye göre, elektrik dağıtım ihalelerini kazanan teklif sahiplerine hisse satış sözleşmesi imzalanması için önce 31 Mayıs tarihine kadar süre verilmiş, teklif sahiplerinden gelen ek süre talebi nedeniyle ihalede teklif ettikleri bedelin yüzde 2'si oranında ek geçici teminatın 30 Haziran'a kadar teslimi şartıyla birinci ek süre, gelen talepler dikkate alınarak 25 Temmuz saat 18.00'e kadar ikinci ek süre verilmişti.

İkinci ek süre dahilinde, sadece, Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi için 228 milyon dolarla en iyi teklifi veren Karavil-Ceylan ortaklığının 4.56 milyon dolar tutarındaki ek teminatı yatırdığı bildirilmişti.

Boğaziçi ve Ayedaş'ta en yüksek teklif sahibi olan MMEKA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, 22 Temmuz'da Reuters'a yaptığı açıklamada, şirkette eşit ortağı olan Mehmet Emin Karamehmet'in hisselerini devralmak üzere anlaşma sağlandığını, bankacılık piyasasındaki daralmalar nedeniyle elektrik dağıtım özelleştirmelerini kazanan şirketler olarak ÖİB'den ek süre talep edeceklerini belirtmişti.

Dün ise Kazancı Holding, Goldman Sachs'tan yaklaşık 192 milyon dolar tutarında 1 yıl 1 hafta vadeli kredi tahsis ettiğini, söz konusu krediye teminat olarak da Aksa Enerji sermayesinin yaklaşık yüzde 43'üne denk gelen payların Goldman Sachs lehine rehin tesis edileceğini duyurdu.

Özelleştirme mevzuatına göre, dağıtım ihaleleri için bir kere daha geçici teminatla ek süre verilebilmesi için 'mücbir sebep' bulunduğuna kanaat getirilmesi gerekiyordu. ÖİB, ikinci en iyi teklif sahiplerine hisse satış sözleşmesi imzalamak üzere çağrı yaparak yeni bir takvim belirleyecek.

Ek geçici teminatların yatırılmamasına bağlı olarak, Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın ihalesi ikinci en iyi teklifi veren Aksa Elektrik'e, Gediz Elektrik Dağıtım'ın ihalesi Enerjisa'ya, Trakya Elektrik Dağıtım'ın ihalesi IC İçtaş'a, Ayedaş'ın ihalesi Yıldızlar SSS'e, Toroslar Elektrik Dağıtım'ın ihalesi ise Park Holding'e çağrıda bulunulacak. Akdeniz Elektrik Dağıtım'da Park Holding daha önceden çekildiğini açıklamış ve süreç Enerjisa açısından devam ediyor. Dicle Elektrik Dağıtım'da ise Karavil- Ceylan Grubu ek teminatı yatırarak süre uzatma hakkı kazanmıştı.

ÖİB, İstanbul Anadolu Yakası, Boğaziçi, Toroslar, Gediz ve Trakya Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde 9,4 milyar dolar ihale bedeli elde edilmişti.

Halen devredilmeyi bekleyen bölgelerde ÖYK'nın onayladığı kararlara göre, ihalelerdeki teklifler ise şöyle:

Boğaziçi Elektrik Dağıtım

1 - İş Kaya - MMEKA 2.990 milyar dolar

2 - Aksa Elektrik 2.751 milyar dolar

3 - Park Holding 2.496 milyar dolar

Gediz Elektrik Dağıtım

1 - Eti Gümüş - Söğütsen Seramik 1.915 milyar dolar

2 - Enerjisa 1.800 milyar dolar

Trakya Elektrik Dağıtım

1 - Aksa Elektrik 622 milyon dolar

2 - IC İçtaş 575 milyon dolar

3 - KCTAŞ-AYEN-REL-PETCO 571.5 milyon dolar

Akdeniz Elektrik Dağıtım

1 - Park Holding 1.165 milyar dolar

2 - Enerjisa 1.128 milyar dolar

3 - EMKAT OGG 1.100 milyar dolar

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım (AYEDAŞ)

1 - MMEKA 1.813 milyar dolar

2 - Yıldızlar SSS 1.812 milyar dolar

3 - Enerjisa 1.515 milyar dolar

4 - Aksa Elektrik 1.459 milyar dolar

Toroslar Elektrik Dağıtım

1 - Yıldızlar SSS 2.075 milyar dolar

2 - Park Holding 2.074 milyar dolar

3 - Türkerler İnşaat 2.016 milyar dolar

4 - Cengiz - Kolin - Limgaz OGG 1.952 milyar dolar

5 - EMKAT GGG 1.851 milyar dolar

Dicle Elektrik Dağıtım

1 - Karavil-Ceylan 228 milyon dolar

2 - Çalık Enerji 227 milyon dolar

3 - Eti Gümüş-Söğütsen Seramik 168 milyon dolar

Sayfa Yükleniyor...