Elektrikten bir günde 1.1 milyar dolar

Osmangazi Elektrik Dağıtım ihalesini 485 milyon dolarla Eti Gümüş kazandı. Yeşilırmak Elektrik Dağıtım ihalesinde en yüksek teklifi 441.5 milyon dolarla Çalık verdi. Çoruh Elektrik ihalesini de 227 milyon dolarla Aksa kazandı.

Elektrikten bir günde 1.1 milyar dolar

Elektrik dağıtım ihalelerine üç bölgeyle devam edildi.

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmesinde açık artırma turunda, en yüksek teklifi 485 milyon dolarla Eti Gümüş A.Ş. verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanvekili ve İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Aksu'nun yönetiminde yapılan ihaleye Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri- Ayen Ortak Girişim Grubu, Cengiz Elektrik Toptan Satış AŞ, Aksa Elektrik Perakende Satış AŞ, Sarar Giyim Tekstil Sanayi Ticaret AŞ, Sarar Büyük Mağazacılık Ticaret Ortak Girişim Grubu, Park Holding, Aydem Elektrik Dağıtım

AŞ, Eti Gümüş AŞ- SII Enerji ve Üretim, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ ve Akenerji Elektrik Üretim AŞ -CEZ AŞ-Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme Ortak Girişim Grubu katıldı.

İhalenin yazılı elemeli turlarında Park Holding, Akenerji Elektrik Üretim AŞ, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, SII Enerji ve Üretim, Aydem Elektrik Dağıtım AŞ olmak üzere beş yatırımcı grubu elendi ve şirket 432 milyon dolar üzerinden açık artırmaya çıkarıldı.

Toplam 30 sözlü turun ardından Osmangazi Elektrik Dağıtım'a en yüksek teklifi 485 milyon dolar ile Eti Gümüş verdi. İkinci sırada ise 484.5 milyon dolarla Aksa Elektrik yer aldı.

Eti Gümüş Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yıldız, başarılı bir ihale olduğunu belirterek "Bölgede yoğun çalışmaları var. Bölgeyi biliyoruz. Var olan eksiklikleri tamamlayacağız. Bundan sonra yapılacak olan elektrik üretim ve dağıtım birimlerinin ihalesine de katılmayı öngörüyoruz" dedi.

Yıldız, Yıldızlar Holding'in iştiraki olan Eti Gümüş'ün Türkiye'nin gümüş ihtiyacının hemen hemen tamamını karşıladığını ve ihracat yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Osmangazi Elektrik Dağıtım Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerine hizmet veriyor.

YEŞİLIRMAK İHALESİNİ ÇALIK ALDI
Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop'u kapsayan Yeşilırmak Elektrik Dağıtım bölgesi için yapılan ihalede en yüksek teklifi 441.5 milyon dolarla Çalık verdi.

İhaleye Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Anadolu Doğalgaz Dağıtım AŞ, Cengiz Elektrik Toptan Satış AŞ, Çorum Elektrik ve Doğalgaz Ticaret AŞ, KCETAŞ-Ayen Ortak Girişim Grubu (OGG), Park Holding AŞ, Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ, Aydem Elektrik Dağıtım AŞ, SII Enerji ve Üretim Ltd. Şti, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ, Akenerji Elektrik Üretim AŞ-CEZ AŞ-Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme AŞ Ortak Girişim Grubu olmak üzere 12 yatırımcı grup katıldı.

İhalenin yazılı elemeli turlarında Akenerji-CEZ-Akkök OGG, KCETAŞ-Ayen OGG, Park Holding AŞ, Aydem Elektrik Dağıtım AŞ, Çorum Elektrik ve Doğalgaz Ticaret AŞ olmak üzere beş yatırımcı grubu elendi ve şirket 386 milyon dolar üzerinden açık artırmaya çıkarıldı.

Toplam 45 sözlü turun ardından en yüksek teklifi 441.5 milyon dolar ile Çalık Enerji verdi. İkinci sırada ise 441 milyon dolarla Anadolu Doğalgaz Dağıtım AŞ yer aldı.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu, ihalenin teknik olarak tamamlandığını, Rekabet Kurulu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun görüşleri alındıktan sonra sonucun Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayına sunulacağını, ardından da satış sözleşmesinin imzalanarak şirketin devredileceğini bildirdi.

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ'ye en yüksek teklifi veren Çalık Enerji Genel Müdürü Saim Dinç, ihalenin çok iyi geçtiğini belirterek "Bundan sonraki üretim ve dağıtım birimlerinin özelleştirilmesi ile de ilgileniyoruz" dedi.

Daha önce Bursagaz ve Kayserigaz'ı satın aldıklarını anımsatan Dinç, buralarda olduğu gibi Yeşilırmak bölgesinde de hizmette kaliteyi artıracaklarını ifade etti.

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım; Samsun, Çorum, Amasya, Ordu ve Sinop illerini kapsıyor.

ÇORUH ELEKTRİK AKSA'NIN
Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) bağlı Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ'deki yüzde100  oranındaki kamu hisselerini özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 227 milyon dolar ile Aksa Elektrik
Perakende Satış AŞ verdi.

Aksa Elektrik'in Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı ihale sonrası yaptığı açıklamada ihale bedelini peşin ödeyeceklerini, 3-4 yılda da 120 milyon dolarlık bir yatırımın gerekli olduğunu söyledi.

İhaleye Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, Akenerji Elektrik Üretim AŞ .-CEZ AŞ-Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme AŞ Ortak Girişim Grubu, Aydem Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik Perakende Satış AŞ, Cengiz Elektrik Toptan Satış AŞ olmak üzere beş yatırımcı grup katıldı.

İhalenin yazılı elemeli turlarında Akenerji Elektrik Üretim AŞ elendi. Çoruh Elektrik elemeli turun ardından 181 milyon dolar üzerinden açık artırmaya çıkarıldı.

Toplam 33 sözlü turun ardından en yüksek teklifi 227 milyon dolar ile Aksa Elektrik verdi. İkinci sırada ise 226.7 milyon dolarla Çalık Enerji yer aldı.

Aksa Elektrik'in Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı ihale bedelini peşin ödeyeceklerini, 3-4 yılda da 120 milyon dolarlık zorunlu bir yatırımın gerekli olduğunu söyledi.

Kazancı, elektrik özelleştirmelerinde önümüzdeki dönemde gündeme gelecek ihaleleri de değerlendirebileceklerini ifade etti.

Çoruh Elektrik Dağıtım Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerini kapsıyor.

ÜÇ İHALEDEN 1.1 MİLYAR DOLAR
ÖİB tarafından bugün gerçekleştirilen Osmangazi, Yeşilırmak ve Çoruh için alınan en yüksek tekliflerin tutarı 1.154 milyar dolar oldu.

ÖİB, önümüzdeki hafta başından itibaren dört elektrik dağıtım şirketini daha satışa çıkaracak.

Sayfa Yükleniyor...