Elvan: 82 milyar liralık yatırım başvurusu var

Kalkınma Bakanı Elvan, cazibe merkezleri projesi kapsamında 82 milyar liralık yatırım başvurusu olduğunu, 357 bin 182 istihdam öngörüldüğünü açıkladı. Elvan, ekonomide ciddi canlanma başladığını belirtti.

Elvan: 82 milyar liralık yatırım başvurusu var

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, NTV'nin ekonomi gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Cazibe merkezlerine başvurular hakkında bilgi veren Elvan, "Çok yoğun bir ilgi var. Çok farklı sektörlerde talepler var. Tekstil ve konfeksiyon ürünleri, metalik olmayan mineral ürünleri ön planda. Şu ana kadar 82 milyar liralık bir yatırım başvurusu var. Öngörülen istihdam 357 bin 182. 1 milyar lira üstü yatırım yapmak isteyen 5 firma var. Ağırlıklı olarak Erzurum, Malatya, Elazığ, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri ön planda. 120'nin üzerinde yatırımcı 100 milyon liranın üzerinde yatırım yapmak istiyor" dedi.

"EKONOMİDE CİDDİ CANLANMA BAŞLADI"

Ekonomik verileri yorumlayan Elvan, "Ekonomik verilere bakınca 2016'nın dördüncü çeyreğinden itibaren toparlanma başladı. İmalat sanayiinde ocakta yüzde 4,2 artış oldu. İhracatta son iki ayda artış görülüyor. Kapasite kullanım oranlarında da artış görüyoruz. Reel kesim güven endeksi de şubattan itibaren pozitife döndü. Ekonomide ciddi canlanma başladı" diye konuştu.

"2016'DA YÜZDE 2,5 CİVARINDA BÜYÜME BEKLİYORUZ"

2016'nın geneline bakınca yüzde 2,5 civarında bir büyüme öngördüklerini belirten Elvan, 2017'de öncü göstergelerin oldukça pozitif olduğunu kaydetti.

"MAYIS-HAZİRANDAN SONRA ENFLASYON AŞAĞI YÖNLÜ SEYREDER"

Bakan Elvan, döviz kurundaki artışın enflasyona etkisi olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti: "Girdi maliyetlerinin artması fiyatları bir miktar yukarı çekecektir. Gıda ve alkolsüz içeceklerde olumsuz bir baz etkisinin yaşanacağını düşünüyoruz. Olumlu yönlere bakınca elektrik ve doğalgaz fiyatlarında artış öngörmüyoruz. Tütün ürünlerinde baz etkisinden dolayı olumlu etki olacak. Beyaz eşya, mobilya gibi alanlardaki ÖTV-KDV indirimlerinin pozitif yansıması olacak. Tüm bunları bir bütün olarak değerlendirdiğimizde 2017 için yüzde 8'lik bir enflasyonu öngörebiliriz. Mayıs-hazirandan itibaren enflasyonda aşağı yönlü bir gidişat söz konusu olacaktır."

"GEREĞİ NEYSE YAPILACAK"

Hollanda ile yaşanan diplomatik krizle ilgili değerlendirme yapan Elvan "Son derece çirkin ve antidemokratik bir yaklaşım. Gereği neyse yapılacaktır. Bu demokrasi açısından Avrupa'nın büyük bir ayıbı. Hollanda ile önemli bir ticari ilişkimiz var. Hollanda'ya bugüne kadar kucak açtık ama önümüzdeki günler gösterecek" dedi.

Sayfa Yükleniyor...